miercuri, 14 ianuarie 2015

Ofrande trimise în timp zeilor

O echipă internaţională de arheologi a făcut o serie de descoperiri excepționale in Egipt, inclusiv o stela ( un desen in relief sculptat într-un zid de piatră ) care contine inscripții despre care se crede că sunt vechi de 2500 de ani.


"Ceea ce este unic la aceasta stela este că infatiseaza impreuna pe zeii Amun Ra și Thoth. Aceste două divinități sunt rareori reprezentate împreună. Probabil relieful era conectat simbolic cu Luna. Cercetarile noastre indica existența unui cult a Lunii, nedescoperit anterior", precizeaza cercetatorii de la Universitatea Lund din Suedia.


Proiectul internațional de cercetare se numeste Gebel, a inceput in anul 2012 și implică aproximativ 15 cercetători. Gebel el Silsila este o carieră de piatră din afara orașului Aswan, la 850 km sud de Cairo. Cariera a furnizat piatră pentru constructii cum ar fi cele din Luxor si alte constructii si temple din sudul Egiptului.


O alta descoperire interesanta este reprezentata de două obeliscuri din gresie, abandonate în locația originală, din cauza unei fisuri care a apărut în timpul procesului de decupare a pietrei.

O descoperire diferită, dar oarecum relevantă, cuprinde alte două obeliscuri gravate, pe care este reprezentat interiorul celebrului monument din Speos.

"Spectaculos in aceasta descoperire este faptul că scena contine o a doua scenă, care a fost gravată in partea de sus, precum și prin comparații stilistice, care prezintă o navă ce transportă obeliscuri, probabil din momentul celebrului faraon feminin Hatshepsut", explică arheologii.

Pana in anul 2012 se credea ca in acele locatii nu existau astfel de vestigii istorice.

"Am gasit in 60 locatii ale sit-ului arheologic unelte din silex și am inventariat aproximativ 5000 simboluri și 800 de texte, de când am început cercetarile, în anul 2012. Am respins supoziiţile anterioare și, prin urmare, am rescris istoria locului", spune unul dintre arheologi.


Cercetatorii au utilizat si o tehnologie care generează reconstituiri 3D ale monumentelor. Aceasta tehnologie le permite să observe sit-ul arheologic în diverse iluminari și din diferite unghiuri, ajutandu-i sa descopere indicii care nu sunt vizibile cu ochiul liber.

Obiectivele proiectului Gebel includ o documentare cuprinzătoare, clasificarea și studiul gravurilor dn cariera, pentru a afla mai multe despre cei care au realizat aceste simboluri și in ce scop le-a creat.


"Pentru oamenii din antichitate, acesta a fost mai mult decât un simplu loc de muncă. Religia a fost o parte naturală a vieții lor și in tot ce au făcut au crezut ca zeii le ofera protectie. Stela sau reliefurile gravate sunt exemple de ofrande pe care lucrătorii le-au trimis peste milenii zeilor, ca expresie a recunoștinței că nimeni nu a fost rănit în timpul unei etape a lucrărilor", precizează cercetatorii.


"Vom descoperi si alte relicve extraordinare. Ne-ar dori insa să găsim si instrumentele utilizate in sculptura pietrei, pentru a afla mai multe despre muncitori si modul lor de lucru", concluzionează cercetatorii, care spun si-ar dori excaveze încă 20 de ani aceste sit-uri arheologice, dacă fondurile le va permite.

2 comentarii despre subiectul „Ofrande trimise în timp zeilor”:
Anonim spunea...

Este un reportaj pe youtube unde arheologii au cercetat in Valea Regilor locul unde locuiau muncitorii pietrari care cizelau cu dalta si ciocanul peretii coridoarelor si al incaperilor funerare si tot asa se intrebau de ce nu gasesc unelte cu care se sapa in acele vremuri. Concluzia a fost urmatoarea, gasisera cateva dalti rupte, dalti turnate din bronz (pe atunci se turna doar bronz inca nu aveau cunostinte de extragerea si topirea fierului) si au ajuns la concluzia ca uneltele de spart piatra erau valoroase ca aurul iar cand se toceau daltile pana nu mai puteau fi folosite erau date la topit pentru a se face altele noi. Si chear au facut un experiment acum in zilele noastre cu cateva dalti turnate din bronz iar rezultatul a fost ca poti ciopli in roca din egipt pentru ca este o roca moale si sfarmicioasa dar totusi daltile se toceau destul de repede iar intrbarea a fost oare cate dalti trebuiau folosite pentru un singur mormant. Raspuns, foarte foarte multe.
Asa ca mesterii aveau mare grija de sculele lor si nu le aruncau aiurea.
Ca s-a fac o paranteza cu situatia din zilele noastre, peste 3000 de ani cand arheologii vor sapa unde acum locuim noi si vor gasi mormane de gunoaie si fiare oare ce explicatie vor da ?

Anonim spunea...

Ce vor gasi arheologii viitorului dupa noi ? Vor gasi destule obiecte mai bine sau mai prost conservate dar sigur vor fi multeeee incat sa nu se mai certe arheologii cu cautatorii ca toate ar trebui sa fie doar ale unora.
Apropo de ce poti gasi:
Cercetatorii arheologi care efectuau un studiu in Parcul Marele Bazin National din Estul Nevadei au gasit intamplator o arma "Winchester rifle" veche de 132 de ani, sprijinita de un copac si probabil lasata acolo cu mai bine de 100 ani in urma.
Aceasta carabina, ale carei date indica faptul ca a fost confectionata in 1882, a stat atat de mult sprijinita langa acel copac incat manerul sau de lemn era crapat si deteriorat din cauza soarelui iar teava era ruginita.
Articolu il gasiti aici
http://ro.blastingnews.com/stiri/2015/01/o-carabina-winchester-veche-de-132-ani-a-fost-descoperita-00235185.html

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.