Primele căști audio fără fir pentru detectoarele de metale au fost lansate pe piață în anul 2005 de către producatorul XP. Aceste căști se conectau la un transmițător, care a fost integrat în circuitele a cinci detectoare de metale: ADX250, ADX 150, Gold Maxx Power, G-Maxx2 si Adventis 2. După ce utilizatorii acestor detectoare au aflat vestea acestei lansari, știrea s-a răspândit cu rapiditate. Detectorele XP au început să câștige popularitate, urmată de un mare succes. Era de asteptat ca si alti producători de detectoare de metale să urmeze acest exemplu, însa aceasta nu s-a întâmplat.
În 2009, XP a lansat revoluționarul Deus, un detector de metale in totalitate fără fir, care rămâne în istorie ca primul detector complet wireless de pe piață. Detectorul Deus nu are nici un cablu, nici chiar la bobina de căutare si nici la căștile audio, iar transmisia wireless audio este rapidă, la fel ca manevrabilitatea fizică si reactia la obiecte, dublând eficienta căutarilor, conform producatorilor.
Din nou s-a bănuit că si alte mărci celebre vor prelua ideea si vor lansa pe scara larga detectoare complet wireless, insa nici aceasta nu s-a intamplat, producatorii axandu-se pe implementarea altor caracterisitici, cum ar fi GPS, diverse ecrane mari color, rezistență la apă, posbilitatea creșterii dimensiunii fontului utilizat in textele afisate pe ecran, modul stereo mixt audio ( cu sunetul all-metal intr-o ureche, iar sunetul obtinut prin discriminare la cealălaltă ureche), precum si alte functii noi.
De abia în 2012 doi mari producatori de detectoare de metale, Minelab și White, a făcut un mic progres în încorporarea tehnologiei fără fir în modele lor CTX 3030 și respectiv Spectra V3i. Ei au integrat transmițătoare în unele modele noi de detectoare pentru a permite utilizarea de casti audio fără fir.
Insa care este situatia privind producerea de casti wireless pentru modelele mai vechi de detectoare de metale, care încă sunt foarte populare și foarte cautate in magazinele de profil ? Adevarul este că gasirea unor casti fara fir care sa functioneze eficient și fără întârzieri sau interferențe impreună cu un detector mai vechi, care nu a fost proiectat pentru o astfel de utilizare wireless, reprezinta o adevarata provocare.
Pe forumuri internationale au fost lansate discutii in care diversi entuziaști ( care au considerat ca avantaj utilizarea semi-wireless a detectorului, dar nu si-au permis sa isi cumpere un nou detector mai scump sau pur si simplu nu au vrut să se despartă de vechiul detector) au început să experimenteze diverse căști audio fără fir, concectate la module transmițătoare care erau disponibile in magazinele de electronice si electrocasnice.
Multi au testat căști audio fără fir care utilizeaza tehnologia Bluetooth, dar numai câteva au fost relativ eficiente, din cauza unui decalaj inacceptabil de semnal ( un timp de întârziere a sunetului între detector, transmițător și căștile fără fir ). Nu era util un semnal audio care se auzea dupa ce detectoristul trecea deja de țință. In plus, multe dintre dispozitivele Bluetooth testate erau blocate de diverse surse radio.
Unii detectoristi au atașat la detectoarele de metale diverse emitatoare pentru chitară, conectandu-le la o pereche cu căști fără fir. Cu toate acestea, sistemul nu au fost destul de eficient, deoarece se pierdeau unele semnale și era necesara reconfigurarea pentru a obține o performanță optimă, de fiecare dată când erau utilizate.
Alti entuziaști au încercat sistemele cu transmițător FM ( cu preturi mici de 10 - 20 euro), care consta dintr-un transmițător FM care este conectat la mufa pentru căști a detectorului de metale. Cu toate acestea, utilizarea unei astfel de configurații era incomodă, deoarece trebuia selectata o frecvență între 88-108 Mhz, care de obicei era utilizata de posturile de radio locale sau nationale. In plus, un mic radio FM trebuia să fie purtat de către detectorist, pe curea sau în buzunar, cu căștile conectate la acest radio FM. De asemenea, răspunsul audio al detectorului la ținte erau uneori distorsionate.
Unii detectoristi din SUA au început să folosească căști fără fir Auvio 33-283, cu un transmițător mic vândut pentru 75 dolari de catre Radio Shack. Modulul transmițător era mic și utiliza o frecvență de 2,4 GHz ( care nu prea era afectata de interferențe, dar putea fi utilizat numai cu un adaptor). Căștile Auvio erau destul de confortabile, cu un nivel ridicat al volumului, dar acestea functionau doar într-o singură frecvență, fiind imposibilă detectia in grup cu o distanta mai mica de 10 metri intre detectoristii ce utilizau acest sistem. Totusi, sistemul Auvio era destul de simplu de folosit, utilizand un emitator cu dimensiune mică (de aproximativ de mărimea unei brichete ) și oferind sunete clare și suficiente ca volum. Din păcate, Radio Shack a întrerupt comercializarea acestui articol în 2011.
În 2008 au fost lansate căștile fără fir Sennheiser MX W1, care utilizau tehnologia Kleer, ce ofera un sunet clar, de calitatea unui CD audio, o mai mare rezistență la interferențe și o conexiune mai sigură, precum și o durata mai mare de utilizare a acumulatorului, comparativ de exemplu cu tehnologia Bluetooth. Sistemul Sennheiser nu inducea decalaj audio sesizabil, nu avea nevoie de reglaje și era ușor de utilizat impreuna cu un detector de metale: pur și simplu se conecta transmițătorul la detector, iti puneai căștile și treceai la acțiune ! Cu toate acestea, cele mai multe sisteme de Sennheiser pentru căști vin cu transmițătoare mari, care sunt concepute pentru a fi utilizate la domiciliu, și doar câteva dintre acestea au un transmițător mic, care ar putea fi atașat ergonomic la un detector de metale.
De exemplu, Sennheiser RS-120 a fost primul sistem de căști cu tehnologie Kleer utilizat de către detectoristi la sfârșitul anilor 2000. Mai târziu, Sennheiser RS-160 a fost lansat pe piață și a câștigat rapid locul său într-o gamă largă de echipamente pentru detectoare de metale, fiind dotat cu ceea ce este necesar: un emițător mic care permite atasarea la un detector compact de metale.
Desigur, probabil pe piata exista sute de alte solutii similare pentru casti audio fără fir care sa fie utilizate eficient sau mai puțin eficient impreuna cu detectoarele de metale, iar aceste exemple nu sunt exhaustive. Scopul prezentei introduceri este de a crea un topic de discuții pe aceasta tema, in care dvs. sa împărtășiți opinii, sfaturi tehnice și experiențe despre utilizarea de căsti fara fir pentru detectoarele de metale.
Foarte interesant, chiar voi incerca sa testez niste modele de casti fara fir la detectoarele mele.
Trimiteți un comentariu
☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.