duminică, 3 aprilie 2016

10 sfaturi pentru detecția de metale

Acest articol este dedicat pentru cei care doresc sa ofere si sa primeasca sfaturi de la alti detectoristi. Vom da startul cu cateva mici sugestii ale unor detectoristi cunoscuți pe forumurile internationale de specialitate:

1. Cunoaște-ți detectorul de metale si învăța în detaliu fiecare functie a acestuia. Desi acest sfat pare evident, de multe ori detectoristii s-au avântat pe teren cu noul lor detector de metale și l-au utilizat zile intregi sau chiar luni, fără să cunoască unele functii importante ale respectivului model. Citiți manualul, apoi căutați modelul de detector pe YouTube și urmăriți videoclipuri ale altor detectoristi care utilizeaza de mai mult timp acel model.

2. Sa creezi in curtea ta o zonă permanentă de testare și incalzire, înainte de fiecare sesiune detectie, este o idee buna. Alege o zonă liberă de orice obiecte care afecteaza detectia și îngropa unele monede și gunoaie metalice la adâncimi diferite. Scanați acea zona pentru câteva minute, înainte de a merge la detectie in alte locuri, pentru a vă asigura că bateriile sunt bune și detectorul dumneavoastră funcționează corespunzător, dar și pentru a obține senzatia că simți când exista o mare probabilitate ca detectorul sa fi gasit o monedă. Nimic nu e mai incitant decat sa sapi stiind ca există o șansa mare sa fie o ceva important. Un alt avantaj al detectiei de încălzire in zona de testare este că nu se poate spune că nu ai găsit nimic. :)

3. Două setări frecvent trecute cu vederea la un detector de metale sunt sensibilitate și frecvența. De exemplu, setarea standard din fabrică la unele modele de Garrett este la sensibilitate de aproximativ 80%. Puteți modifica adâncimea și numărul de obiective detectate prin ajustarea sensibilității. Este posibil să doriți sensibilitate maximă în zone unde obtineti doar cateva semnale, dar poate doriti sensibilitate redusă în zonele cu mult gunoi. Poti sa revii la acea zona mai târziu, cu o sensibilitate mai mare, după ce ai indepartat gunoaiele mari.

4. În zonele cu mult gunoi, detectia este dificila. Daca nu va plac provocarile extrem de enervante, alege mai bine locuri de detectie in afara oraselor, unde există mai puțin gunoi. Totusi, nu evita să sapi dupa ceea ce pare gunoi. Poate că un inel de aur sau o moneda se afla chiar sub o cutie veche din aluminiu. Ai sapat vreodată o groapă gigant pentru a gasi ceea ce detectorul îți indica? Cumpară un pinpointer bun si vei reduce eforturile fizice. Rescanati si sapati din nou in fiecare locatie unde ati gasit ceva important. O locatie abandonata poate sa ofere o uriasa supriză.  De asemenea, verificați lopata. nu e exclus sa existe vreo monedă lipita de ea in noroi sau ascunsa chiar in pamantul pe care tocmai l-ai aruncat cu lopata.

5. Gândirea pozitivă este foarte importanta înainte de a începe o sesiune de detectie. Speră că vei gasi monede de aur sau chiar comori, nu te gandi la fier vechi. Reaminteste-ti momentul cand ai facut cea mai mare descoperire a ta. Ideea e ca daca tu te crezi un invingator, detectia va fi intotdeauna placuta si relaxanta.

6. Bucura-te de ceea ce simti ! Ai iesit in natura, este aer curat, dacă nu vei gasi nimic important, tot ai castigat ceva. In plus, nu lăsa neverificata nicio tinta interesanta. Astfel vei face si mai mult sport. Totusi, folosiți unelte adecvate de sapare și acoperiti apoi gropile în mod corespunzător.  Eventual invită si un amic sa te insoteasca la detectie. Acesta poate sa vina si cu copilul lui, care poate invata ca exista si un altfel de hobby: istoria si cautarea de comori. De asemenea, detectia poate sa fie distractivă pentru întreaga familie. Dacă aveți doar un singur detector, vino cu mai multe lopeți. Daca vei fi ajutat, cu siguranta vei săpa dupa mai multe ținte.


7. Nu uita de siguranța: unele dintre pericolele din zilele toride sunt șerpii. Insa in celelalte zile trebuie sa fii atent si la insecte, puțuri abandonate deschise, cioburi de sticla sau resturi metalice care te pot râni, viespii, albine si alte gângănii. Protejeaza-te de arsurile solare, fiind atent la substante toxice sau otrăvitoare ( chiar si cele produse de plante ). Pleacă de pe terenuri deschise daca se apropie o furtuna cu descărcari elecrice. Ideea este sa fiti conștienți de mediul in care detectati și să luati măsurile de precauție adecvate. Dacă vă aflați într-o zonă la relativă distanță de civilizatie, luați multă apă, ceva de mâncare, o trusa medicala de prim ajutor și niște hârtie igienică ( imi vei multumi mai tarziu :) ). Un telefon cu GPS cu bateria incarcata ( eventual si una de rezerva incarcata) este recomandat in zonele necunoscute sau indepartate. In aceasta situatie se recomanda desigur si acumulatori de rezerva pentru detector. Evitati zonele cunoscute ca populate cu animale sălbatice periculoase. Obține permisiunea de a cauta pe terenurile private, pentru a nu adauga suplimentar la lista de riscuri si probabilitatea unui conflict cu proprietarul terenului sau cu câinii acestuia.

8. Respectați zona de cautare. Nu pierdeti o locatie doar pe baza ideii că a mai cautat cineva acolo si nu a gasit nimic.  Pentru a identifica locuri cu constructii foarte vechi, în cazul în care nu există semne vizibile evidente, uita-te dupa o depresiune în sol, care este posibil să fi fost o pivniță sau un puț. Cauta un loc cu pietre mai multe si mai mari, care poate sa fi fost o temelie. Zonele înalte din apropierea unei surse de apă sunt de asemenea locuri care merita scanate.  Ganditi-va pe unde ar putea sa fi fost un drum. Eventual, daca vei gasi pe internet sau din alte surse o harta mai veche sau chiar medievala a unei zone, poti vedea drumurile si localitatile vechi si vei stii unde si cum trebuie sa cauti. Aflati unde erau drumurile de acces vechi, care nu mai sunt vizibile deasupra solului. Aveți posibilitatea să le identificați, mai ales daca există o concentrație mai densă de roci, pe o adancime de de cativa centimetri. Drumurile de acces vechi ofera ținte mai mari la adâncimi mici, deoarece acestea obiecte nu se scufunda prea mult in pamant de-a lungul timpului, in astfel de zone cu drumuri vechi.

9. Nu săpați în aproprierea siturilor arheologice declarate de RAN. Declarati conform legii descoperirea dvs. si anuntati autoritatile cat mai repede posibil, in termenul legal. Descoperirea dvs. va fi utila nu doar copiilor de școală care vor sa afle mai multe despre istorie, prin vizualizarea unora dintre descoperirile dumneavoastră, în cazul ca vor fi expuse la un muzeu local sau national, dar si tuturor pasionatilor de istorie si altor detectoristi dornici sa afle noutati in domeniu. Apreciaza istoria pe care tu incerci sa o completezi prin noi descoperiri. Daca va ganditi ca ati ales acest hobby doar pentru a va imbogati si pentru a găsi cufere cu aur, atunci ati ales un hobby gresit.

10. Ai grijă de detectorul tau de metale. Nu-l arunca de fiecare dată când incepi sa sapi o groapa, ci asează-l pe sol cu atentie. Păstrați-l curat și uscat și depozitați-l în mod corespunzător. Scoateți bateriile dacă aveți de gând să-l depozitati pentru o lungă perioadă de timp. Detectoarele sunt intrumente scumpe si sensibile. Ai grijă de detectorul tau, iar detectorul tău va avea grijă de satisfacția si bucuria ta !

9 comentarii despre subiectul „10 sfaturi pentru detecția de metale”:
Anonim spunea...

Detectia imbina plimbarile in natura cu pasiunea pentru istorie si micile momente de suspans, leaga prietenii si deseori ofera momente de neuitat. Nu am gasit ceva important, dar oricum am avut multe de castigat. Sper ca intr-o zi sa scrieti o stire si despre mine si descoperirea mea, pentru ca eu cred din toata inima ca voi gasi candva ceva important. Insa dincolo de orice posibil succes in cautari, detectia este dupa sport cel mai sanatos hobby si te ajuta sa te mentii intr-o forma fizica buna. Eu am 66 de ani si practic detectia de cateva ori pe saptamana, de acum 5 ani de cand am cumparat primul meu detector, si pot sa spun ca ma simt excelent. Totusi, daca vei insista, pana la urma vei gasi ceva important care va ajuta, poate chiar enorm, istoria tarii tale. Sunt atatea exemple de detectoristi din tara care au gasit tezaure importante, cu detectoarele medii sau chiar ieftine. Succes tuturor si distractie placuta !

Anonim spunea...

Anonim ai perfecta dreptate, detectia este mai intai o iesire in natura care iti "trezeste" toti muschii adormiti in fata televizorului! Chear daca gasesti o potcoava sau o bucata de lant ruginite tot ai ce sa duci acasa si sa te gandesti cine si la ce le-a folosit. Toti visam sa descoperim macar o comoara dar nu facem din asta un tel sau o obsesie! Sincer,ziua de detectie este obositoare si extenuanta dar buna pentru sanatatea ta. Sper ca si la noi acest hobby sa fie perceput cu adevarat ca o activitate recreeativa precum ciclismul montan iar cei din jur sa gandeasca englezeste precum Specialista din video-clip:
https://www.youtube.com/watch?v=BqMgu8TAf9A

Anonim spunea...

La invitatia din acest articol va ofer si eu cateva sfaturi.
1 - Pentru inceput sa cautati cu detectorul setat pe All Metals (toate metalele) pentru ca va puteti afla intr-o zona unde a cautat un detectorist experimentat care cauta doar metale neferoase! Asa am patit eu de mai multe ori si eram suparat ca nu gasesc ceva, dar dupa ce l-am scos pe toate metalele au aparut si rezultatele si dai si sapa :)
2 - Prima detectie am facut-o in curtea mea dar tiuia aparatul la ce-a mai mica miscare iar cainele vecinului latra ca un apucat. Curtea este plina de cuie ruginite si bucati de tabla care dau semnale frumoase, bune de sapat dar fara rezultate. De fapt obtii un rezultat, curtea va arata ca dupa aratura :)
3 - Aveti toate sansele sa intalniti cel putin un caine fara stapan care sa va latre sau sa dea din coada, asa ca luati un dispozitiv cu ultrasunete dar si o punga cu painea uscata din casa :)
XXX - Si cel mai bun sfat este: Nu va faceti cunoscuta zona unde detectati decat dupa ce nu mai doriti sa gasiti ceva pe acolo! Motivul, sigur intr-o saptamana sau doua veti gasi o gramada de gropi de la alti detectoristi si va trebui sa va cautati alta zona unde poti gasi lucruri interesante :(
In speranta ca si sfaturile mele vor fi bune candva cuiva, va multumesc pentru timpul acordat. Cu detecorul in spinare cautand un pumn de fiare :)

Anonim spunea...

Va dau si eu un sfat aparut din patania mea si a doi detectoristi din Romania !
Nu va zgarciti la bani cand vreti sa cumparati detectoare sau accesorii pentru ele. Cumparati detectorul de pe siteuri specializate in vanzari de detectoare care elibereaza factura insotita de garantie !!!
Daca doriti sa cumparati accesorii cum ar fi un incarcator pentru acumulatori, cumparatil de nou ca sa nu patiti ca mine cumparand unu adus de dincolo si prajit la interior. La fel cu bobinele pe care strainii le arunca la gunoi iar unii le strang vanzandule ca "bune". Nu va bateti joc de putinii bani ai dumneavoastra pentru ca veti simtii un gust amar dupa ce ati luat teapa. Eu sigur nu voi mai cumpara gunoaie vandute ca marfa buna !

Anonim spunea...

Un sfat util pentru cei care doresc sa-si cumpere primul detector de metale si sa devina "Detectoristul anului".
Nu luati de bune toate filmuletele de pe Youtube unde vedeti ca detectoristii merg pe plaja si gasesc un pumn plin cu inele din aur. Motivul,la noi in Romania detectia de metale pe nisipul marii este interzis. Legea spune ca nu ai voie sa cauti pe o distanta de 100 metri de la marginea apei si totusi nu ai voie sa cauti deloc pe plaja chear daca acum a fost latita si in unele locuri are mai mult de 100 metri. Mai precis nu mergeti la mare cu detectorul de metale. Si in localitatea sau judetul dumneavoastra inainte de a merge la detectie incercati sa aflati sigur daca zona nu cumva este trecuta in RAN sau luata in evidenta cu potential arheologic prin predarea unor obiecte de alti detectoristi. Cu asta nu este de glumit! Dar fiti linistiti ca inca sunt destule locuri unde se pot gasi obiecte pierdute sau aruncate de la razboi incoace, doar sa va placa descoperirea lor.

Anonim spunea...

Buna ziua tuturor.Si eu vreau sa-mi cumpar un detector ce trebuie sa fac prima data unde ma inscriu ce sa cumpar o idee de la a la z ce trebuie sa fac sunt incepator.Multumesc frumos.La revedere.

Laurentiu spunea...

Nu trebuie sa te inscrii in nicio asociatie sau altceva similar. Trebuie doar sa iti alegi un detector, sa il cumperi si sa obtii autorizatie pentru detinere si utilizare detector de metale de la departamentul de patrimoniu de la Politie, inainte de a utiliza detectorul. Ulterior, nu ai voie sa faci detectii in siteurile declarate in Repertoriul Arheologic National sau in imediata apropiere a acestora si sa declari orice tezaur descoperit in termenul prevazut de lege.

Detalii gasesti in articolele despre legislatia aplicata detectoarelor de metale in Romania :

http://hartacomorii.blogspot.ro/search/label/Legislatie

Anonim spunea...

La ce ajuta sensibilitatea ?? Si cum pot detecta nemetale ? Sau invers ?

Anonim spunea...

Cand scanezi intr-o zona cu mult gunoi metalic, setezi sensibilitatea mai mica, sa nu iti dea asa mult alarme false. Dupa ce indepartezi guniul de metale, cresti sensibilitatea. Nemetale poti detecta activand si crescand nivelul discriminarii.

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.