Cercetătorii de la o universitatea din Sidney au anunțat că au descoperit scopul unei tăblițe babiloniene din lut, veche de 3700 de ani: este cel mai vechi tabel trigonometric din lume, posibil utilizat de arhitecții antici pentru a efectua calcule în construcții.
Noua cercetare demonstrează că babilonienii, și nu grecii, au fost primii care au studiat trigonometria (o ramură a matematicii care studiază unghiuri, triunghiuri și funcții trigonometrice) și dezvăluie o inedită perspectivă matematică.
Cunoscută sub numele de Plimpton 322, mica tăbliță a fost descoperită la începutul anilor 1900 în sudul Irakului de astăzi de către arhitectul, diplomatul și comerciantul de antichități Edgar Banks, persoana după care a fost imaginat personajul fictiv Indiana Jones.
Tăblița de lut are 4 coloane și 15 rânduri de numere, în scrierea cuneiformă a perioadei istorice respective, folosind un sistem numeric bazat pe cifra 60 (cum se folosește astăzi de exemplu la ceasuri, pentru a împărți ora în minute) în locul sistemului numeric zecimal (pe bază de 10) pe care îl utilizăm foarte des în prezent.
Cercetările au demonstrat că tăblița Plimpton 322 descrie formele triunghiurilor cu unghi drept, dar folosind un tip inedit de trigonometrie bazat pe rapoarte, nu pe unghiuri. Este o lucrare matematică fascinantă care demonstrează fără îndoială că a fost realizată de un geniu.
Astronomul grec Hipparchus, care a trăit cu aproximativ 120 de ani î.Hr., a fost mult timp considerat părintele trigonometriei.
"Există un adevărat tezaur de tăblițe babiloniene, dar numai o fracțiune dintre acestea au fost studiate. Tăblița Plimpton 322 conține informatii trigonometrice cu mai mult de 1000 de ani înainte de Hipparchus. Această tăbliță deschide noi posibilități nu doar pentru cercetarea matematică modernă, ci și pentru educația matematică. Cu Plimpton 322 vedem o trigonometrie mai simplă și mai precisă, care are avantaje clare față de principiile trigonometriei actuale. Plimpton 322 a fost un instrument puternic care ar fi putut să fie folosit pentru a face calcule arhitecturale necesare pentru a construi palate, temple sau piramide. Lumea matematică actuală e uimită de faptul că babilonienii au avut o cultură matematică veche foarte sofisticată, de unde avem multe de învățat", au precizat cercetătorii.
Cele 15 rânduri de pe tăbliță descriu o succesiune de 15 triunghiuri cu unghi drept, care scad constant unghiul. Marginea din stânga a tăbliței este ruptă, dar pe baza unor cercetări anterioare se crede că inițial au existat 6 coloane și că tăblița urma să fie completată cu alte 38 de rânduri.
Tăblița, despre care se crede că a provenit din vechiul oraș sumerian Larsa, a fost datată ca fiind din perioada 1822 și 1762 î. Hr. Acum se află în biblioteca de manuscrise rare de la Universitatea Columbia din New York.
Trimiteți un comentariu
☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.