luni, 2 aprilie 2018

Doi clujeni au descoperit un tezaur format din obiecte din aur și argint

Doi pasionați de detecție metale au descoperit lângă Cluj, la doar 20 cm adâncime în pământ, un tezaur format din obiecte din aur și argint. Cei doi clujeni sunt autorizați să practice detecția de metale și au predat luni dimineața Direcției de Culte și Patrimoniu pandantivele din aur și argint, precum și celelalte accesorii. Arheologii cred ca obiectele sunt din secolul V și provin dintr-un mormânt, anunță televiziunea Pro Tv.


Flaviu C., unul dintre cei doi pasionați de detecție metale, a povestit pentru Pro Tv: "Descoperirea am făcut-o sâmbătă după-masă. Credem că descoperirea face parte dintr-un mormânt, credem noi gepid. Am decis să nu mai continuăm săpăturile să nu stricăm contextul arheologic."


Andrei V. L., celalalt descoperitor, a explicat: "Am găsit aceste piese de valoare de aur și argint și am considerat că este un bun pentru patrimoniu și am venit să îl predăm. După cum am citit pe internet sunt piese de mare valoare gepide, un popor migrator care au colindat zona Clujului, au avut așezări aici".


După ce vor ajunge la muzeu, piesele vor fi analizate în mod detaliat: "Este prima dată când primim așa ceva. Par să facă parte dintr-un mormânt din perioada migrațiilor. Există specialiști care pot să le identifice imediat cu mare precizie", au precizat Virginia R., arheolog.




Conform legii, cei doi detectoristi pot primi până la 30% din valoarea obiectelor, iar dacă artefactele vor fi încadrate la categoria tezaur, cei care le-au găsit vor mai putea solicita încă 15% din valoarea lor, a mai precizat televiziunea Pro Tv, care a prezentat în aceeași știre și imaginile de mai sus.

3 comentarii despre subiectul „Doi clujeni au descoperit un tezaur format din obiecte din aur și argint”:
DIN SALAJ spunea...

Cum se calculeaza valoarea?Ca sa primeasca 30% si +15%? De ce nu explicati? Eu cred ca ar trebui sa primeasca -cel putin- aur sau argint in schivalenta - grame, si bani pe deasupra pentru ca orice piesa arheologica are valoarea mult mai mare decit decit aurul sau argintul pe care il contine. Ca altfel ar ''pleca'', asa cum au plecat destule obiecte, care ne ajuta sa intelegem istoria acestor locuri. Felicitari domnilor, cred ca veti ramine numai cu patriotismul Dv.Cu mult respect!!

Anonim spunea...

Nu se specifica in lege cum se calculeaza valoarea, deci nimeni nu iti poate explica, asa ca ramane la latitudinea evaluatorilor care este "valoarea".

Anonim spunea...

Informatii noi despre aceasta descoperire de la ziarul Adevarul ( adev.ro/p6rlff ):

"O echipă de detectorişti a găsit, săptămâna trecută, lângă Pădureni, comuna Chinteni (judeţul Cluj) mai multe piese din aur şi argint. Piesele au fost predate apoi Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Cluj.

Reprezentanţii Direcţiei spun că piesele datează din secolele 4-5 şi că sunt de origini gepide.

„Piesele sunt foarte interesante, sunt frumoase, dar PENTRU NOI NU ESTE ATAT DE DEOSEBIT. Astfel de obiecte au mai fost descoperite pe teritoriul ţării noastre, inclusiv în judeţul Cluj, lângă Apahida şi Turda, iar mai recent lângă un complex comercial. Noi suntem interesaţi de alte aspecte, cercetătorii autorizaţi vor trebui să facă noi cercetări, cu aprobarea Ministerului Culturii. La o primă vedere, este vorba de piese din perioada post-romană, cel mai probabil datând de undeva din secolele 4-5. Piesele le-au aparţinut gepiziolor (n.r.- popor migrator de origine germanică)”, a explicat Virginia Rădeanu, arheolog şi consilier principal al Direcţiei. "

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.