duminică, 9 septembrie 2018

Au demolat un teatru și au descoperit sute de monede romane din aur

Sute de monede romane au fost descoperite acum câteva zile, în timpul lucrărilor de demolare unui vechi teatru din nordul Italiei, a anunțat Ministerul Culturii din Italia.


Monedele datează de la sfârșitul Imperiului Roman (secolul al V-lea) și au fost găsite într-un fel de urnă de piatră, în subsolul teatrului Cressoni, nu departe de vechiul oraș Novum Comum.


Potrivit presei italiene, monedele ar putea valora milioane de euro.


"Încă nu știm în detaliu semnificația istorică și culturală a acestei descoperiri, dar această zonă este o adevărată comoară pentru arheologia noastră", a declarat ministrul Culturii, Alberto Bonisoli.

Teatrul, care a fost inaugurat în anul 1870 și a devenit mai târziu un cinematograf (închis în anul 1997), urma să fie demolat pentru a permite construirea unei reședințe de lux.


Autoritățile intenționează acum să suspende lucrările pentru a permite săpături arheologice ulterioare, potrivit presei locale.

Până în prezent, 27 de monede de aur au fost recuperate și examinate. Acestea sunt datate ca provenind din perioada de până în secolul al V-lea. Monedele din această perioadă sunt foarte rare. Cantitatea și calitatea monedelor este excepțională, în special pentru Imperiul Târziu. Cele 27 monede au fost realizate în timpul domniei Împăratului Honorius (r. 384-423), Valentinian al III-lea (425-455), Leo I tracului (r. 457-474) și Libius Severus (r. 461-465).


Nici o astfel de tezaur nu a mai fost descoperit până acum în nordul Italiei. Aurul se află într-o stare excelentă de conservare, imaginile și gravurile pe monede fiind relativ ușor de observat.


Se estimează ca există 300 de monede în "amforă' (care are o importanță majoră, pentru că are un design necunoscut anterior). Arheologii au motive să creadă că pot exista alte obiecte prețioase în vas, ascunse în mijlocul monedelor, cum ar fi figurine și lingouri. Un mic lingou de aur a fost deja găsit, precum și alte două obiecte care urmează să fie identificate.


"Monedele au fost stivuite în roluri similare cu cele de la băncile de astăzi. Toate aceste elemente ne fac să credem că proprietarul nu a fost neapărat o persoană privată, ci poate a fost un depozit public. Sit-ul arheologic se află la doar câțiva metri distanță de forumul orașului roman, unde comercianții, băncile și templele au făcut afaceri. Totuși, a fost și un cartier rezidențial de elită, astfel încât este de asemenea posibil că o persoană particulară a ascuns propria sa avere", au precizat arheologii din Italia.

Un comentariu despre subiectul „Au demolat un teatru și au descoperit sute de monede romane din aur”:
Anonim spunea...

Par foarte bine pastrate aceste monede, sunt intr-o condiție excelenta. Probabil au fost descoperite împreuna gratie recipientului, ca a fost de piatra.

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.