duminică, 30 iunie 2019

Monedă Multiplum unică descoperită de un pasionat de detecție metale

O monedă romană de aur, unică în istoria arheologiei, a fost descoperită de un pasionat de detecție metale din districtul Stade din Saxonia Inferioară, Germania. Matthias Glüsing scana un câmp lângă Fredenbeck, când a găsit moneda. Câmpul este un cunoscut sit arheologic cu movilele preistorice de înmormântare, dar a fost și o zonă geografică importantă la nord-estul granițelor Imperiului Roman.


Moneda este o descoperire neașteptată, fiind un Multiplum al Împăratului Flavius Iulius Constans (cel mai tânăr fiu al lui Constantin I). Moneda a fost emisă în anii 342-343 la Siscia, în provincia romană Pannonia Savia. Monetăria de la Siscia (în zilele noastre, localitatea Sisak din Croația) a fost înființată de Gallienus în anul 262 d. Hr. și a rămas în folosință ca monetărie imperială până la sfârșitul domniei lui Gratian în anul 383. Monedele fabricate în aceasta monetărie pe parcursul secolului al IV-lea poartă marca SIS sau SISC.

Deși imaginile și inscripțiile de pe ambele fețe ale monedei sunt derivate din elemente de pe monede cu valoare ridicată, aflate în circulație la acea vreme, Multiplum descoperit nu a fost destinat achizițiilor. Acest tip de monede au fost special create pentru a comemora ascensiunea unui nou împărat, o mare victorie sau anii jubiliari. Au fost acordate unui grup foarte select din cei mai loiali susținători ai împăratului, în cadrul unei ceremonii speciale. Orificiile găsite în unele dintre aceste monede Multiplum indică faptul că au fost purtate ca pandantive de către proprietarii onorați. Foarte puține monede Multiplum au fost create și chiar mai puține au supraviețuit până în zilele noastre, însă nicio moneda cu acest model nu a mai fost descoperită înainte.

Având nouă grame, moneda are de două ori greutatea solidului. Descoperirea acesteia într-o stare bună poate fi o dovadă că a fost oferită unui comandant saxon de război care a furnizat un ajutor crucial împăratului roman. Ar fi așadar cea mai veche dovadă arheologică a unei elite militare în ceea ce este acum Saxonia Inferioară.

În ultimele luni, descoperirea senzațională a determinat o cercetare intensă a zonei: la fața locului s-a efectuat o excavare și s-au efectuat căutări cu detectoare de metale. În plus, arheologii au evaluat hărțile istorice și fotografiile aeriene.

Saxonia Inferioară impune ca toți detectoriștii de metale care doresc să caute artefacte în situri arheologice să solicite un permis, care se obține după ce urmează un curs gratuit. Ulterior, înainte de a începe detecția, aceștia trebuie să contacteze arheologul care supraveghează situl arheologic pe care intenționează să îl exploreze (atenție, nu încercați astfel de detecții în sit-uri arheologice din România, din cauză că este interzis și ilegal ca pasionații de detecție metale sa facă detecții în situri arheologice din România și nu se oferă autorizație pentru astfel de activități).

Acest sistem din Saxonia Inferioară garantează că pasionații de detecție metale au o bază informațională adecvată în ceea ce privește abordarea descoperirilor arheologice. De asemenea, sistemul construiește relații de foarte bună colaborare între detectoriștii amatori și arheologii profesioniști. Moneda a fost găsită în decembrie 2017, dar descoperirea a fost anunțată recent, de câteva zile, pentru a menține secret locul descoperirii pe perioada cercetărilor arheologice. Descoperitorul monedei a participat ulterior la săpăturile arheologice, scanând sit-ul arheologic mai pe larg, în timp ce arheologii au excavat locul descoperirii.


Moneda a fost achiziționată de la descoperitor de către guvern și va fi expusă la Muzeul Stade Schwedenspeicher. Muzeul a deschis recent o nouă expoziție permanentă despre preistoria triunghiului Elbe-Weser și va trebui să refacă unele dintre informațiile sale în lumina acestei noi descoperiri.

Niciun comentariu despre subiectul „Monedă Multiplum unică descoperită de un pasionat de detecție metale”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.