sâmbătă, 27 iulie 2019

Element de cataramă vechi de 1000 de ani, declarat comoară

Un ac de cataramă de curea, realizat acum 1000 de ani, a fost declarat comoară după ce a fost găsit de un practicant al detecției de metale din Dalton. Lee Cresswell a făcut descoperirea în câmpurile din jurul orașului Dalton, pe 25 noiembrie 2018, după ce a scanat zona cu permisiunea proprietarilor de terenuri David și John Mutton.

Detectoristul a anunțat descoperirea elementului de cataramă din secolul al XI-lea la ofițerul local, care a coordonat apoi la o anchetă ce a catalogat artefactul ca fiind o comoară. Obiectul îndeplinește cerințele pentru a fi declarat comoară în Marea Britanie, deoarece conține cel puțin 10% metale prețioase și are o vechime de cel puțin 300 de ani. Muzeul Dock și-a exprimat interesul pentru a cumpăra obiectul din argint, acesta urmând sa fie evaluat.

Câmpurile și satele din jurul orașului Dalton au fost sursa a numeroase descoperiri de-a lungul anilor. Descoperirea comorii Furness în anul 2011 a fost una dintre cele mai interesante realizate de un detectorist de metale local și reprezintă cea mai mare comoară vikingă descoperită în zonă. Tezaurul este alcătuit din 92 de monede de argint și artefacte și este unul dintre mari descoperiri locale expuse la Muzeul Dock.

Alte exponate de la muzeu includ o sabie vikingă descoperită la catedrala din Rampside în 1909 și o greutate din plumb vikingă descoperită de un detector de metale la Dalton.

Nu au fost prezentate imagini ale obiectului descoperit, dar este asemănător cu un alt element de catarama descoperit lângă Dalton, cum este cel din fotografia de mai jos.


Niciun comentariu despre subiectul „Element de cataramă vechi de 1000 de ani, declarat comoară”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.