duminică, 1 decembrie 2019

Tezaur monetar roman descoperit de doi pasionați de detecție metale

Un tezaur monetar roman vechi de peste 1700 de ani, descoperit într-un câmp de la marginea orașului Salisbury din Anglia, a fost declarat comoară pe 11 septembrie 2019, după o ancheta specială a autorităților. Descoperite în stare foarte bună de doi pasionați de detecție metale, într-un câmp agricol din Winterbourne Gunner, monedele au fost datate ca fiind din anul 253 d.Hr., când Valerian I și Gallienus au condus imperiul roman.


Cei doi detectoriști (Tony și Paul Hunt) au conștientizat imediat semnificația descoperirii lor din 19 august 2018 și au chemat pe specialiștii de la Muzeul Britanic pentru a continua săpăturile. A doua zi dimineața, o echipă de arheologi era deja la locul descoperirii. Săpăturile au scos la iveală un vas cenușiu înalt de 15 cm, amplasat într-o groapă care fusese decupată în cretă naturală.


Un purtător de cuvânt al muzeului a spus: „Căutătorii au acționat foarte bine pentru că nu au săpat singuri ca să extragă tezaurul, permițând astfel realizarea de săpături profesioniste. Ei ar trebui recompensați suplimentar pentru această decizie, întrucât de obicei nu se întâmplă aceasta, iar noi pierdem informații istorice importante”.


Când echipa de arheologi a revenit la muzeu cu vasul, surpriza a fost mai mare decât au crezut inițial.


Analiza cu raze X a dezvăluit monedele care umplea aproape complet vasul.


Monedele au fost scoase din vas în opt straturi. Fiecare dintre aceste straturi a fost analizat, dar nu a fost găsită nicio diferență între ele care să sugereze că au fost sortate sau depozitate la date calendaristice diferite.


Deoarece descoperirea a fost declarată comoară, contravaloarea tezaurului monetar va fi plătită de Muzeu Britanic și împărțită în mod egal între detectoriștii care au găsit monedele și proprietarului terenului. Comoara a fost denumită "Bourne Valley Hoard".


Directorul Muzeului Salisbury a precizat: „Ceea ce este interesant pentru Bourne Valley Hoard este că tezaurul va fi expus public așa cum fost găsit. Comorile dispar adesea din atenția publică până când sunt achiziționate de către un muzeu local, dar expoziția de la Salisbury Museum ne oferă ocazia perfectă de a prezenta acest tezaur monetar în vasul în care a fost găsit. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără ajutorul amabil al detectoriștilor, al proprietarului terenului, al autorităților și al Muzeului Britanic”.

Niciun comentariu despre subiectul „Tezaur monetar roman descoperit de doi pasionați de detecție metale”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.