sâmbătă, 7 noiembrie 2020

850 piese din aur, descoperite în Kazahstan

Arheologii au descoperit un număr mare de accesorii din aur pentru hamuri, asociate cu o movilă funerară de la necropola Eleke Sazy din estul Kazahstanului. Cele 850 de piese au fost realizate cu măiestrie de către maeștrii metalurgi ai culturii Saka, un popor scit semi-nomad care a locuit în stepa eurasiatică din secolul al VIII-lea î.Hr.

Toate piesele au un design zoomorf, reprezentând animale stilizate, cum ar fi căprioare sau elani. Mai multe pandantive de forma unei creaturi mitologice asemănătoare felinelor, cu urechi rotunde mari, sunt de un tip niciodată întâlnit până acum. Aurul este de o calitate extrem de ridicată. Majoritatea armăturilor Saka sunt realizate din folie de aur subțire, dar acestea sunt realizate din foi groase de aur.

Obiectele nu au fost descoperite chiar în movila funerară, ci lângă aceasta. Arheologii cred că au fost lăsate ca ofrande spiritului strămoșului care a fost îngropat în kurgan. Bogăția tezaurului atestă o mare venerație pentru defunct, probabil un conducător Saka. Dovezile unei fierării de bronz și aur au fost descoperite la 50 de metri distanță de kurgan.

Situat pe un platou la o milă deasupra nivelului mării, în Munții Tarbagatai din estul Kazahstanului, complexul Eleke Sazy a fost suficient de îndepărtat pentru a face explorarea arheologică provocatoare. Legenda locală susținea că dealurile din zona erau kurgani, dar sit-ul arheologic nu a fost cercetat de specialiști până în anul 2011. Săpăturile oficiale au început în anul 2016 și, pe parcursul mai multor sezoane de cercetări, echipe internaționale de arheologi au descoperit peste 350 de movile funerare, datate ca fiind dintr-o perioadă de 1.500 de ani (de la perioada Saka timpurie până în perioada turcească târzie,).

Cei mai multe dintre morminte au fost jefuite în mod repetat de mai bine de o mie de ani. Dar în anul 2018, mormântul intact al unui tânăr Saka a fost descoperit în partea laterală din movila numărul patru. Tânărul avea doar 18 ani când a murit, dar mormântul era atât de bogat în bijuterii din aur (au fost găsite în mormânt peste 5.000 de obiecte de aur, inclusiv un torc cu o greutate mai mare de un kilogram și mii de mărgele de doar un milimetru lungime, care erau cusute pe pantaloni și pantofi) că persoana înmormântată a fost supranumită Omul de Aur. De fapt, el este al doilea om de aur al Saka. Primul om de aur a fost descoperit în kurganul Issyk, în anul 1969. Acestea sunt singurele două morminte neprădate ale nobililor Saka, descoperite vreodată.

Un comentariu despre subiectul „850 piese din aur, descoperite în Kazahstan”:
Anonim spunea...

cam seamana cu closca noastra O fi de la sciti ?

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.