vineri, 1 ianuarie 2021

Picturi antice excepțional de bine conservate pe tejgheaua unui restaurant stradal roman

Arheologii care efectuează săpături la Thermopolium din Regio V din orașul roman Pompei au dezvăluit un restaurant stradal antic. Pompei (fost un oraș roman din Italia), împreună cu Herculaneum și multe construcții din zona înconjurătoare, au fost îngropate sub 4 - 6 m de cenușă vulcanică și piatră ponce, în erupția Muntelui Vezuviu din anul 79 d.Hr. Pompeii avea la apogeul său o populație de aproximativ 20.000 de locuitori și devenise o zonă importantă de tranzit pentru mărfurile sosite pe mare, care urmau să fie trimise spre Roma sau sudul Italiei, de-a lungul căii Appia din apropiere.

Săpăturile la structura comercială de tip stradal au început pentru prima dată în anul 2019, într-o zonă dintre Vicolo delle Nozze d'Argento și Vicolo dei Balconi, unde arheologii au dezgropat anterior o pictură a unei nimfe nereide călărind pe un cal de mare și o scenă care înfățișează gladiatori luptând.
În cea mai recentă fază a săpăturilor, arheologii au descoperit scene cu animale, împreună cu oase ale animalelor corespunzătoare care se potrivesc scenelor din containerele încorporate în tejghea. Picturile sunt excepțional de bine conservate și includ două rațe desenate cu susul în jos, un cocoș și un câine, care pare un avertisment pentru unii clienți.

Massimo Osanna, directorul general interimar al parcului arheologic din Pompei, a declarat: „Pe lângă faptul că reprezintă o altă perspectivă asupra vieții de zi cu zi la Pompeii, posibilitățile de studiu ale Thermopolium sunt excepționale, deoarece pentru prima dată a fost excavată în întregime o zonă de acest tip și a fost posibil să se efectueze toate analizele pe care tehnologia actuală le permite. Descoperirile vor fi analizate în laborator: rămășițele găsite în dolia (containere de teracotă) vor oferi date excepționale despre mâncarea care a fost vândută”.

Niciun comentariu despre subiectul „Picturi antice excepțional de bine conservate pe tejgheaua unui restaurant stradal roman”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.