duminică, 21 februarie 2021

Monedă unică descoperită de un detectorist în Marea Britanie

O monedă de argint, descoperită lângă Swindon, e posibil să fie un artefact unic. Moneda este examinată în prezent de British Museum. Detectoristul Robin Godwin a făcut descoperirea în septembrie 2019, pe terenurile agricole de lângă Broad Hinton.

În timpul cercetărilor sale prealabile, el a observat că o potecă de multă vreme dezafectată traversa zona și a decis că ar putea fi un loc interesant de scanat. Și după câteva ore de căutări fără succes, Robin a fost încântat să descopere ceea ce a recunoscut imediat ca fiind o monedă de argint.

Mi-am dat seama imediat ca e ceva neobișnuit. Deși am mai găsit monede, aceasta părea mai veche și avea o formă neobișnuită. Marginile monedei au fost tăiate grosolan, astfel încât să semene mai degrabă cu un octogon decât cu o monedă rotundă, dar și să fie mai groasă decât majoritatea”, a spus Robin.

El a prezentat moneda altor detectoriști de la Rodney Cook Memorial Dig, iar ei au fost de acord că moneda pare neobișnuită și că este probabil o descoperire rară.

Niciunul dintre ceilalți nu văzuse ceva asemănător. Au fost încântați, iar reacția lor m-a entuziasmat”, a spus Robin.

La întoarcerea acasă, Robin a analizat compoziția monedei și a constatat că este de 84% argint.

Aceasta confirmare, coroborată cu faptul că era probabil o moneda mai veche de 300 de ani, a însemnat că, prin lege, trebuia sa declare descoperirea. El a anunțat descoperirea prin intermediul ofițerului de legătură pentru descoperirile arheologice din Taunton, la South West Heritage Trust.

Au fost foarte încântați de monedă”, a spus Robin.

Primul lor gând a fost că este o piesă de testare. Cealaltă posibilitate este că ar fi o bucată de argint viking, pe care invadatorii au folosit-o pentru a încerca o matriță a regelui Alfred. Se pare că vikingii apreciau monedele acestuia și încercau să le imite, sau poate că au stanțat o bucată de argint pentru a verifica o matriță”, a explicat Robin.

British Museum a decis că moneda este comoară și a primit-o pentru evaluare. Ei vor stabili care este valoarea financiară a monedei.

Muzeul Britanic va avea posibilitatea de a păstra piesa sau, dacă nu o dorește, aceasta va fi oferită altor muzee.

Dacă vreunul dintre muzee o va dori, va trebui să plătească valoarea evaluată, care va fi împărțită între mine și fermier”, a spus Robin.

Dacă nu va fi considerată comoară, moneda îi va fi returnată lui Robin. Însă acesta va trebui totuși sa vândă moneda, daca fermierul va dori jumătate din valoarea acesteia, cu excepția cazului că moneda va valora mai puțin de 1000 lire, caz in care descoperitorul o poate păstra.

British Museum are deja moneda. Poate dura până la trei ani pentru ca ei să investigheze pe deplin o descoperire, deoarece ei primesc foarte multe artefacte. As fi destul de încântat să aud verdictul, dar nu are rost să fiu nerăbdător, așa că va trebui să aștept”, a concluzionat descoperitorul monedei.

Niciun comentariu despre subiectul „Monedă unică descoperită de un detectorist în Marea Britanie”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.