sâmbătă, 2 octombrie 2021

Un inel devoțional din aur medieval, descoperit chiar în ziua achiziționării unui detector de metale

Un inel devoțional (care ține de practicarea unui act sacru) din aur medieval, descoperit pe malul râului Dee din zona Chester, a fost declarat comoară. Inelul a fost găsit în februarie 2019 de către Denis Price, un pasionat de detecție metale. Detectoristul, în vârstă de 72 de ani, a povestit că a cumpărat un nou detector de metale chiar în acea zi, unul mai bine echipat pentru a găsi obiecte în apă, și a decis să-l testeze.

El a explicat că se afla la aproximativ doi metri în apă, când detectorul a emis un semnal. A reușit să scoată inelul din râu. După ce a îndepărtat cu atenție depunerile din jurul obiectului, detectoristul a fost foarte încântat să observe că a găsit un inel din aur.

El l-a contactat pe Ben Jones, ofițer de legătură pentru Cheshire, Greater Manchester și Merseyside, și l-a întâlnit la Muzeul Grosvenor din Chester, unde Jones i-a spus că inelul are potențialul de a fi o comoară.

Domnul Price a fost de acord să îi ofere inelul lui Jones, pentru a investigație. Jones, care examinase inelul, crede că artefactul a fost realizat în secolele al XIII-lea sau al XIV-lea. Inelul conținea scripturi gotice cu numele lui Isus, Maria și referiri la cei trei magi.

Domnul Price a spus că detectarea metalelor este un hobby pe care îl practică în măsura posibilităților sale și în limitele legii. Născut în Chester (dar care acum locuiește în Middlewich), el a explicat că este de peste 55 de ani un entuziast al detecției de metale, de când soacra lui i-a cumpărat primul detector de metale.

Muzeografii au răspuns: "Dvs. practicați detecția de metale cu un succes considerabil, deoarece adăugați valoare istoriei țării. Dacă obiectele nu sunt găsite și adăpostite într-un muzeu, se pierd".

Printre numeroasele sale descoperiri de-a lungul anilor s-a numărat și un tezaur de monede saxone / vikinge din argint, din timpul domniei lui Eadgar, regele Angliei (între 957 și 975 d.Hr.), o descoperire pe care o anchetă anterioară a declarat-o de o „importanță considerabilă” într-un anumit context istoric. În aceeași zonă a fost găsită și o cataramă de tip saxon.

O altă descoperire (un degetar din argint despre care domnului Price i s-a spus inițial că era victorian) s-a dovedit a fi din secolul al XVII-lea.

Alte descoperiri făcute în zona Chester, începând din anii 1980, includ un inel din aur din secolul al XV-lea, trei șilingi ale regelui Carol I și un șase pence al regelui Carol I (toate monedele fiind din argint).

Chester's Grosvenor Museum și-a exprimat interesul pentru achiziționarea inelului.

Niciun comentariu despre subiectul „Un inel devoțional din aur medieval, descoperit chiar în ziua achiziționării unui detector de metale”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.