marți, 2 noiembrie 2021

Spectaculoasa bulla de aur din Epoca Bronzului, achiziționată de British Museum

British Museum a achiziționat spectaculoasa bulla de aur din Epoca Bronzului, descoperită acum mai mult de trei ani în Shropshire. Pandantivul în formă de semilună, incizat cu modele geometrice, îndeplinește criteriile din Legea Treasure Act din 1996.

După ce a fost declarat tezaur, obiectul a fost evaluat de către Comitetul de evaluare a comorilor, care i-a stabilit valoarea justă de piață la 250.000 lire sterline. Cu sprijinul Fondului de artă și al American Friends of the British Museum, muzeul a reușit să strângă banii pentru a cumpăra ceea ce se crede că este unul dintre cele mai semnificative artefacte din Epoca Bronzului, descoperite vreodată în Insulele Britanice.

O parte din artefact prezintă un soare stilizat, ceva rar și extrem de semnificativ pentru arta din Epoca Bronzului găsită în Marea Britanie. Simbolismul solar este un element cheie al cosmologiei și mitologiei Epocii Bronzului în întreaga Europa, dar înainte de descoperirea acestui pandantiv, se vedea foarte rar pe obiectele găsite în Marea Britanie.

Pandantivul este unul dintr-un număr mic de obiecte realizate pentru a celebra puterea religioasă și dătătoare de viață a Soarelui în Epoca Bronzului. Artefacte cu simboluri solare au fost însă găsite în toată Europa: amintim faimosul Trundholm Sun Chariot din Danemarca și „discurile solare” din nord-vestul Europei.

Artefactul a fost descoperit de un pasionat de detecție metale. Însă atât identitatea căutătorului, cât și cea a proprietarului terenului sunt păstrate secrete, la fel ca și locația exactă a descoperirii. Arheologii de la British Museum, în colaborare cu Trent & Peak Archeology și University College Cork, au investigat situl arheologic din Shropshire și au descoperit că respectivul câmp era în timpul Epocii Bronzului o zonă umedă, o mlaștină. Bulla a fost probabil aruncată în mod intenționat în mlaștină, ca depozit votiv.

Obiectul are o vechime de 3.000 de ani și una dintre cele două bulle din Epoca Bronzului găsite vreodată în Anglia. Cealaltă a fost descoperită lângă Manchester, în anul 1722, în timpul dragării canalului Irwell. Anticarii au crezut inițial că decorațiunile geometrice uimitoare, de o calitate atât de înaltă, nu poate fi decât romane. Bulla din Manchester a fost vândută în mod privat în anul 1806 și nu a mai fost văzută și nici nu s-a mai auzit nimic despre aceasta de atunci. Alte șase bulle au fost descoperite în Irlanda de Nord. Toate datează dintre anii 1000 și 750 î.Hr., sfârșitul Epocii Bronzului.

Pandantivele de acest tip sunt numite bulle după termenul latinesc pentru „bule”, deoarece sunt fabricate din foi de aur și sunt goale în interior. Bulla Shropshire a fost radiografiată și scanată CT pentru a se determina ce se află în interiorul gulerului tubului, de-a lungul vârfului pandantivului. Conținutul arată ca fiind argilă sau sol compactat, dar încă nu este clar dacă a fost o umplere deliberată sau rezultatul neintenționat al secolelor petrecute în subteran. Analiza metalelor a arătat că foaia este fabricată din aproximativ 80% aur și 20% argint și cupru, un aliaj similar cu al altor obiecte metalice din Epoca Bronzului Târziu.

Niciun comentariu despre subiectul „Spectaculoasa bulla de aur din Epoca Bronzului, achiziționată de British Museum”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.