luni, 17 iulie 2017

Au descoperit lingouri realizate din legendarul metal antic orichalcum?

În anul 2014 a fost descoperit locul naufragiului unei corăbii antice grecești, în largul coastei Gela, Sicilia. Ambarcațiunea datează din secolul al VI-lea și transporta încărcături din Grecia sau Asia Mică spre Gela. S-a scufundat, probabil într-o furtună, la doar 1000 de metri de coastă. Scafandrii au recuperat din epavă 39 de lingouri dintr-un aliaj de alamă, deosebit de orice alt metal descoperit până în acel moment.


Arheologul Sebastiano T., șeful Superintendentei Mării Siciliei, bănuiește că lingourile ar putea fi misteriosul metal orichalcum, un material despre care s-au spus multe și aproape nimic nu se știe.


În Critias, din secolul IV î. Hr., filosoful Platon descrie orichalcum ca un material deja legendar în timpul său. Metalul se remarcă în texte atunci când Platon descrie bogăția fabuloasa a Atlantis-ului, orichalcum fiind catalogat ca unul care reflecta o lumina roșie și al doilea metal prețios după aur.

Compoziția acestui metal a fost supusă mai multor dezbateri. Majoritatea savanților cred că este un aliaj de zinc și cupru, asemănător cu alama, pe care anticii l-au creat într-un creuzet prin amestecarea minereului de zinc, cupru și al cărbunelui.


Aceasta ar fi creat un metal care "reflecta o lumină roșiatică". Totuși, nu există un consens în această privință, iar alte teorii abundă. Lingourile de la Gela au fost supuse unei analize fluorescente cu raze X și s-au constatat că sunt fabricate dintr-un aliaj din cupru (75-80%), zinc (15-20%) și mici procente de nichel, plumb și fier. Acest lucru se potrivește perfect cu teoria aliajului de zinc-cupru al orichalcum-ului.

Istoricii cred că mai importantă este destinația metalului, deoarece încărcătură valoroasă trebuia să ajungă la Gela. Înființată în jurul anului 688 î.H de către coloniști greci, Gela (cunoscută sub numele de Ghelas) a devenit aproape imediat o colonie greacă importantă. Doar un secol mai târziu, în perioada când corabia s-a scufundat, Gela a fost cel mai important oraș din Sicilia. Chiar a avut și propria colonie, Agrigento. Locuitorii săi și guvernarea de atunci au avut acces la cei mai buni meșteri și își puteau permite cele mai apreciate materiale.

Sit-ul arheologic al epavei este încă în curs de cercetare. La începutul acestei luni, scafandrii au descoperit alte 47 de lingouri din presupusul metal orichalcum, numărul total ajungând la 86. Ei au recuperat de asemenea o amforă, o sticla de la Massalia (Marsilia modernă, prima colonie greceasca din Franța de astăzi ) și două coifuri corintice în stare excepțională.


Nu este clar dacă toate aceste artefacte erau încărcate în aceeași navă (există încă două naufragii antice descoperite în zonă), dar au fost găsite în imediata vecinătate, astfel încât se crede că posesorii erau într-adevăr pe aceeași corabie.

Niciun comentariu despre subiectul „Au descoperit lingouri realizate din legendarul metal antic orichalcum?”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.