miercuri, 1 septembrie 2010

100 de placi din aur inscriptionate intr-o limba necunoscuta, descoperite la Sinaia

O parte din tezaurul de la Sinaia ar putea exista inca in imprejurimile castelului Peles.

In 1875, in timpul sapaturilor pentru instalatia de apa ce urma sa deserveasca Manastirea Sinaia, lucratorii ar fi gasit peste 100 de placi din aur inscriptionate intr-o limba necunoscuta. O alta legenda spune ca Se pare ca, in secolul al XIX-lea, in jurul anului 1873, au fost descoperite, fie in cadrul unor lucrari efectuate la temelia Manastirii Sinaia (pe locul unui fost altar al cultului zalmoxian?), fie la saparea fundatiei Castelului Peles, un numar neprecizat de tablite de aur cu inscriptii dacice.



Guvernul condus de Lascar Catargiu ar fi donat veritabila comoara regelui Carol I. Legenda privitoare la misteriosul tezaur a fost transmisa din generatie in generatie, informeaza CanCan.

Doua dintre replicile din plumb se gasesc la muzeul Manastirii Sinaia, cateva zeci, in depozitul Institutului de arheologie "Vasile Parvan", dar este posibil ca o parte din placutele originale sa se gaseasca inca la Banca Nationala a Romaniei.



Autoritatile vremii ordonat in anii 1970 o ancheta prin care sa se ia urma tezaurului pierdut, dar fara niciun rezultat.

Dupa ce au fost copiate pe alte tablite, dar de plumb, o parte ar fi fost topite de Carol I (caruia ii fusesera daruite de premierul Lascar Catargiu) pentru a finanta constructia resedintei sale montane, in timp ce alta parte ar fi fost depozitate in tezaurul Bancii Nationale si ar fi luat drumul Moscovei, impreuna cu Closca cu puii de aur si alte valori, in timpul momentelor critice de la finalul primului Razboi Mondial.

Conform marturiei extrem de discutabile a unui fost ofiter din trupele speciale sovietice (Vitalie Usturoi, convertit, dupa 1989, in om de afaceri si implicat in mai multe scandaluri, inclusiv de contrabanda cu materiale radioactive), unele tablite s-ar afla in continuare in Rusia, in timp ce altele - circa 35-40 - ar fi reintrat, in secret, in tezaurul Bancii Nationale de la Bucuresti. De asemenea, s-au facut conexiuni intre pictogramele de la Sinaia si scrierea pe mandibule de cai de la Chitila (concurand scrierea pe carapace de broasca testoasa din China neolitica), fapt ce ridica intreaga afacere la un nivel greu de probat stiintific.

In 2003, o carte a lui Dan Romalo, "Cronica apocrifa pe placi de plumb?", starnea agitatie in presa si, pe alocuri, in lumea academica romaneasca. Autorul, inginer pensionar, povestea ca, in tinerete, prin anii '40, fusese chemat sa fotografieze niste misterioase placute de plumb depozitate in subsolurile Muzeului de Antichitati din Bucuresti. Laolalta, tablitele constituiau o epopee fastuoasa a regilor daci, cu imagini parca desprinse (sau copiate?) de pe Columna lui Traian si ample fragmente de scriitura in alfabet grecesc, dar si intr-o limba necunoscuta, posibil in limba daca.



Istoricii s-au temut mai multe decenii ca ele ar fi reprezentat niste falsuri, asa ca nu s-au inghesuit sa le cerceteze. O prietena a familei Romalo, Marioara Golescu, s-ar fi incumetat, insa, sa inceapa redactarea unei carti consacrate acestui fenomen si, cu acordul directorului muzeului, profesorul Ion Nestor, l-ar fi chemat pe tanarul Dan Romalo sa le fotografieze. Se pare ca, la acel moment, nu se cunostea nici macar provenienta aproximativa a obiectelor, existand doar presupunerea ca ele ar fi fost aduse la muzeu pe la inceputul secolului XX, de catre academicianul Grigore Tocilescu, cunoscut epigrafist.

In anii '80, la Muzeul (redenumit) de Arheologie, ar mai fi ramas doar patru asemenea tablite (altele doua regasindu-se in colectia Manastirii Sinaia), insa, printr-un miracol, dupa cutremurul din 1977, mama lui Dan Romalo a reusit sa salveze o mare parte dintre cliseele realizate in 1943-1944. In prezent, oficiali ai Muzeului de Arheologie sustin ca detin pana la 35 de artefacte (din aproape 100 existente candva), estimand numarul lor total pe teritoriul Romaniei, in colectii particulare sau institutionalizate, la circa 50.

S-au emis mai multe ipoteze legate de subiect. Originea obiectelor este, in continuare, extrem de disputata: placi de aur, copiate ulterior in plumb, sau de plumb (dintr-un aliaj aproape identic cu cel folosit la Sarmisegetuza) dar acoperite initial cu folie de aur si realizate de marii preoti daci (teza reluata de Dumitru Manolache in cartea sa din 2006 "Tezaurul dacic de la Sinaia - legenda sau adevar ocultat?"), ori falsuri exceptionale atribuite fie invatatilor din Scoala Ardeleana, fie lui Bogdan Petriceicu Hasdeu (recidivist dovedit - "Diploma barladeana", "Hrisovul lui Iurg Koriatovici" - in materie de falsuri patriotice, in opinia lui P.P. Panaitescu) sau Nicolae Densusianu (autorul cartii "Dacia preistorica"), fie unor anonimi geniali (inclusiv un savant de talia lui Vasile Parvan mergand pe aceasta interpretare)?


Un lucru este clar: asemenea materiale, extrem de coerente, nu puteau fi opera unui diletant, ci a unor martori ai evenimentelor narate sau a unor cunoscatori ulteriori ai lor, care aprofundasera subiectul
Adevar sau legenda, cert este ca zona din jurul celebrului castel de pe Valea Prahovei a intrat in vizorul cautatorilor de comori.

Vezi si: Scrierea de pe mandibilulele descoperite la Chitila si Fotografiile tablitelor de la Sinaia  .

10 comentarii despre subiectul „100 de placi din aur inscriptionate intr-o limba necunoscuta, descoperite la Sinaia”:
Anonim spunea...

Placuta de aur e scrisa in scrisul vechi al secuilor. Se poate descifra si acum. Eu am reusit o parte. N-are legatura cu scrisul dac, despre care nu se stie inca nimic dovedit... Numai teoriile artificiale facute la comanda lui ceausescu exista.

HD Satelit România spunea...

Citez: "Placuta de aur e scrisa in scrisul vechi al secuilor. Se poate descifra si acum. Eu am reusit o parte. N-are legatura cu scrisul dac, despre care nu se stie inca nimic dovedit... Numai teoriile artificiale facute la comanda lui ceausescu exista.
"

Este intresant ce spuneti, ati putea sa detaliati ?

Anonim spunea...

Cu alfabetul "dagobet" (care se aseamana izbitor cu cel etrusc) veti putea "traduce" in latina si ulterior in romana ceea ce scrie. Pe una din placute este scris asa:" DACEBALO ON ACEL DEI/ARMOSA DAKO IEO ADE/ SO ONTA DOMITIOILA/DUPORIRE SOIA(T) MIGE". Inscriptia de pe veriga de la Pietroasa este scrisa in acelasi "stil", dar cu dublu sens: de la stanga la dreapta:"HUTEN IAREN EIVEN" (CASA NEAMULUI IN PACE SA-TI FIE), iar de la dreapta la stanga:"NEVIEN ERAI NETUH" (BLESTEMAT SA FIE RAUFACATORUL). Ciudetenia este ca si in Anglia s-au gasit niste placute cu aceeasi scriere.
Acum astept un articol despre simbolistica predacilor (pelasgi), semne ce inca rezista cu stoicism in zona Maramuresului si la cornisele caselor vechi. Din punctul meu de vedere este tot o comoara...dar una culturala.

Anonim spunea...

Erata: alfabetul daboget

Anonim spunea...

Atata timp cat exista picior de ****** la noi in tara, tot atata timp aceste placute si intreaga noastra istorie vor fi denigrate si declarate falsuri. Deoarece ei(******) nu au uitat adevarul si anume cum calaretii traci i-au calcat in copitele cailor, i-au jefuit, le-au pustiit regatul si pe ei i-au dat scavi lui *********! Placutele sunt mai reale ca oricand - Regele Carol I a spus spre sfarsitul vietii sale ca un singur lucru regreta mult: distrugerea placutelor de aur gasite Sinaia.

Editat de Admin: Ne pare rau, nu este permisa ura rasiala aici pe site. Am sters denumirile poporului si alte elemente care puteau concluziona despre cine este vorba. Nu toleram si nu promovam asemenea comportamente, indiferent cat de interesant este comoentariul. Ne cerem scuze.

Anonim spunea...

Misterul din jurul acestor plăcuțe va rămîne așa pînă se vor face noi descoperiri arheologice.Intuiția îmi spune că pe timpul lui Decebal s-au îngropat ceva tăblițe cu caracter administrativ și politic.Știm sigur că elita dacilor cunoașteau și foloseau scrisul,probabil încă din primul secol î.Hr..Statul incipient întemeiat de către Boirebista trebuie să fi utilizat un fel de comunicare scrisă și de ținere a unor evidențe administrative simple măcar.
Nu uitați vă rog de acea epocala descoperire menționată în monografia așezării Mozăceni.Este clar că strămoșii dacilor și ai noștri foloseau un scris fonetic.Dacă acea monstră de proto-latină e dovada că strămoșii latinilor au trecut pe Dunăre spre peninsulă e un fapt ce trebuie spus tuturor chiar și cu riscul de a fi acuzați de protocronism.
Nu știu ce s-a descoperit la Chitila însă mor de nerăbdare să aflu.

Marian spunea...

Vedeti si http://hartacomorii.blogspot.com/2011/01/scrierea-dacica-de-pe-mandibulele.html

seby spunea...

da da ...a topit placutele sa finanteze resedinta...sa fim seriosi...le-a topit pentru ca pe ele era cel mai complex sistem de scriere care a existat in vreamea facerii acelor placute,,,,,imi cer scuze dar carol asta care a topit placutele sa stiti ca e descendent al uneia dintre cele 13 familii francmasonice care conduc lumea si care se ascund dupa perdeaua numita"Vatican"....auzi ma cica e o LEGENDA care spune ca ar fi fost topite de catre regele carol :)))) auzi la ei...legenda:)))) bai fratilor e vorba de un lucru crucial omenirii nu tarii...pe placutele alea era trecuta intreaga istorie a raseei care a populat teritoriul tarii mai exact zona carpatilor dar si istoria multor alte rase repet rase nu popoare !!!!! nu stim cine suntem nu avem nici cea mai mica idee cine suntem ...si adevarul e ascuns ...in spatele bisericii si in spatele lui iisus....si-au batut joc de mantuitorul nostru folosindu-i imaginea in creearea religiei.....

Anonim spunea...

seby ce-ai mancat mah

Anonim spunea...

sunt regalist , mai bine zis am fost cu trup si suflet pana in clipa cand am auzit de topirea placilor de catre Carol. Este o crima inimaginabila comisa impotriva poporului roman- asta as fi inteles la un cizmar sau vataf dar nu la un om de cultura lui. Mai este o ipoteza :ca era o lovitura programta !

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.