sâmbătă, 18 septembrie 2010

Orasul comorilor de sub cetatea Sarmizegetusa

La mai bine de doua milenii si jumatate de la consemnarea primelor informatii despre existenta lor, dacii continua sa ramana un mare mister. Cine sunt ei, dacii?

Orasul de sub cetate, scanat de sateliti rusesti


View Larger Map

Odata ajuns la Sarmizegetusa Regia ai putea sa crezi ca misterul se destrama, pentru ca tot ceea ce vezi nu pare a fi, la prima vedere, mai mult decat arata saracele pliante turistice. Un colt de cladire insa, semnalat ca atare de arheologi, imediat in stanga incintei sacre, la care ajungi urmand calea regala, atrage atentia pentru ca el face parte din palatul regelui Decebal.



Restul este ascuns sub pamant si radacini de copaci seculari. De ce nu se mai sapa la Sarmizegetusa, de ce totul este lasat in paragina, ce mistere ascunde subsolul acestei capitale?



Pe la inceputul anilor ‘90, se spune ca subsolul din zona Gradistei a fost scanat de un satelit rusesc. Ce s-a descoperit acolo ramane o mare taina caci, oficial, nu au fost date publicitatii toate rezultatele. Neoficial, s-a spus ca rusii ar fi descoperit situri antice si preistorice necunoscute inca in zona. Se pare totusi ca s-a intocmit un dosar al acestor descoperiri, la Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului si la Ministerul Culturii de atunci, care au decis efectuarea unor cercetari. Concluzia era una socanta: fortificatiile din zona Gradiste nu erau doar cetati dispuse pe culmile muntilor din jur, ci un imens ansamblu, foarte compact, care cuprindea o asezare militara, una civila montana, cu mai multe nuclee.



Practic, muntii fusesera taiati si terasati, apoi amenajati in incredibilul ansamblu.
Mai mult, pe o suprafata de doi kilometri patrati, la o adancime de 8 metri, s-ar afla o asezare subterana. Prin anul 2001, un general de divizie in retragere, care facuse parte din echipa de cercetatori, declara pentru un ziar central ca in zona Vartoape fusesera detectate, pe o suprafata de 4 km patrati, 75 de gropi conice, de dimensiuni diferite, precum si incinte paralelipipedice, modificate de mana omului, care comunicau intre ele, dar si cu platoul de deasupra prin drumuri antice. De la aceste incinte ar pleaca mai multe tuneluri spre muntii din apropiere, unele, prabusite partial, iar un singur tunel ajunge la sanctuarele de la Sarmizegetusa Regia, unde au fost de asemenea detectate incinte subterane. “Vreau sa subliniez ca in urma masuratorilor noastre a rezultat ca in zona Vartoape si in imediata apropiere se afla vestigiile cele mai importante ale complexului, inclusiv sanctuare, constructii cu o vechime mai mare decat cele de la Sarmizegetusa”, declara atunci generalul.


Conform studiului amintit, orasul subteran si suprateran de la Vartoape ar fi centrul complexului, mult mai mare decat cel de la Sarmizegetusa.. Un localnic povesteste cum cu ceva vreme in urma s-a prabusit un perete de munte descoperind o parte de tunel, de putea omul sa mearga in picioare prin el, intarit cu barne putrezite din lemn. Unde ducea, ce se afla la capatul lui, nu se stie.



Despre lumea antica s-au scris opere marete, dar, printr-un facut, tocmai capitolele referitoare la daci au disparut. Altii i-au imortalizat pe monumente, le-au ridicat statui la Roma, unele gazduite astazi de Vatican. “Dacii au fost niste barbari, inculti, care nici macar nu stiau sa scrie”, spun unii specialisti cu diplome academice, iar despre cele cateva placi de plumb, replici dupa unele din aur, cu inscrisuri ciudate care ne vorbesc despre ei, “pierdute”, spun ca nu ar fi altceva decat niste falsuri ordinare realizate de istorici pe care nu dai doi bani. Si ce importanta mai are ca pe una dintre aceste placi este redata chiar imaginea cetatii lui Burebista de la Sarmizegetusa? Ei cred ca sunt falsuri si asa trebuie sa ramana, chiar daca nimeni nu a studiat serios pana acum aceste artefacte. Si ce mai conteaza ca ei, dacii, cercetau stelele, aveau calendare si vorbeau cu zeul lor in incinte sacre de dimensiuni impresionante, in sanctuare taiate din andezit, piatra pe care de abia astazi o croiesti numai cu unelte moderne?
Mai intereseaza pe cineva ca stramosii nostri ridicau cetati din blocuri de calcar carate de la zeci de kilometri, fasonate si imbinate perfect, dupa tehnici misterioase la fel ca si ei? Lasa-ti pe altii sa-si ridice in slavi stramosii druizi sau celti, carora le culeg din lut pietrele pe care au pasit, caci noi avem lucruri mai importante de facut. :( Sursa:http://misterele-terrei.blogspot.com/2010/04/orasul-secret-de-sub-sarmizegetusa.html

30 de comentarii despre subiectul „Orasul comorilor de sub cetatea Sarmizegetusa”:
Andreea - Colaborator Harta Comorii spunea...

Va multumesc eu pentru limbajul elevat, in numele "tzaranului"( de fapt, este o... ea :), articolul fiind adaugat si imbunatatit cu imagini de catre mine, ca si colaboratoare a site-ului Harta Comorii )
In primul rand, prima poza nu este o ... poza, ci este o harta interactiva ( Google Maps ) a unei zonei geografice. La scara la care este setata , harta cuprinde atat Ulpia Traiana Sarmizegetusa ( capitala Daciei Romane), cat si Sarmizegetusa Regia (cea regească), capitala Daciei preromane, aflata la aproximativ 40 km distanta. In al doilea rand, e un lucru bun ca in sfarsit cineva s-a gandit sa adune intr-un singur loc diversele legende si articole despre comori, raspandite pe zeci de site-uri si greu de gasit de un internaut fara experienta. Ar trebui totusi sa observati ca exista aici si foarte multe articole originale,in premiera in Romania, scrise de administartor sau trimise de diversi colaboratori, dar sunt, asa cum spuneti, si articole copy-paste ( usor modificate si actualizate), care au avut rolul de a forma baza site-ului pana la gasirea de noi persoane pasionate in a publica articole. Va multumim pentru interesul acordat si, daca doriti, fiindca vad ca sunteti o persoana bine informata, puteti sa solicitati aici si sa deveniti si dvs. colaborator. O zi buna !

Mihai - colaborator spunea...

Intervin putin si eu aici... Cel care a creat si detine blogul acesta nu este istoric, nici cautator de comori, nici colectionar, nici profesor de istorie si asa mai departe. Este o simpla persoana care a avut bunavointa de a crea un spatiu de discutii virtual, l-a "cosmetizat" ( la rugamintea mea, eu neavand cunostiinte tehnice in domeniu ), deci un loc de discutii pe tema atat de intriganta a comorilor, atat pentru pasionati, cat si pentru necunoascatori. A adaugat cateva zeci de articole pentru a da materialitate site-ului, mai departe fiind datoria noastra sa il imbunatatim si sa il facem cel mai cunoscut in domeniu, in Romania. Asadar, va astept cu cea mai mare placere sa va alaturati noua, in clubul nostru virtual !

Anonim spunea...

E bine cand un blog creat acum ma putin de o luna (!) starneste discutii aprinse ! Aceasta dovedeste ca e pe drumul cel bun ! Succes si la cat mai multe articole !

Anonim spunea...

Ati pomenit mai sus ca sateliti rusesti au descoperit niste subterane care sant tinute la secret.,oare de sa fie tinute la secret? nu-mi miroase bine, oare chiar nu are nici-o legatura cu ce ni se-ntampla tocmai noua romanilor ceeace ni se-ntampla astazi? eu cred ca ceva merge paralel si noi prostimea nu trebuie sa stim, trebuie sa ramanem in continuare sclavi nestiutori manevrabili si dezinformati si cat mai repede disparuti, sapati mai adanc ca va va iesi.................

Anonim spunea...

ce tare este
am 10 ami si vreau sa descopar mai multe
mama mea este foarte interesata de aceste lucruri si vrea sa afle mai multe
daca puteti sa publicati mai multe noi va-am multumi foarte mult
oi am vrea sa mai publicati despre sfinx babe munti cristale comori
vrem sa stim despre istoria noastra

HD Satelit România spunea...

Ma bucur ca sunteti interesat de la o varsta atat de frageda, vom mai publica materiale interesante. Ideea este ca acest site se situeaza undeva la granita dintre legenda si istorie, nu neaparat de prezentare a istoriei cunoscute si atestate si care este detaliata in invatamant, ci a istoriei de legenda si poveste, acel trecut care nu este dovedit stiintific neaparat, dar care poate fi chiar mai corect decat istoria, nimeni nu poate sti adevarul absolut.

karma police spunea...

in 1997 cind lucram la ziarul paranormal aceste informatii se stiau.mai mult se stia cu certitudine ca exista 3 piramide ascunse in acest complex, lucru ce a fost sesizat la acel moment de catre rusi, dar autoritatile romane de la ministerul culturii si mai exact domnul CARAMITRU au decis sa NU faca public.
De ce????

Anonim spunea...

de multe ori,adevarata istorie a faptelor ramane ascunsa,e bine sa ne punem intrebari,sa cautam raspunsuri,insa toate trebuie trecute prin minimul filtrului ratiunii...ca este mult aur in subsolul romaniei este perfect adevarat atata timp cat in 2000 si mai mult de ani,pe aceste meleaguri au fost atatea perioade de inflorire si apoi de napasta..fi/ti destepti,cautati adevarul.

Radu Oltean spunea...

Oameni buni, incercati sa separati (atat cat va permite logica si bunul simt) fanteziile jurnalistice de realitatile arheologice. A citit careva despre sapaturile care s-au facut acolo timp de 60 de ani? Cunoaste cineva vreun arheolog din Cluj sau Buc din echipele care au sapat/sapa acolo? Nu pot sa cred ca exista oameni care pot crede asemenea aiureli. Daca spun ca pe "scanarile" rusesti (o imposibilitate tehnica; un satelit nu scaneaza SUB-sol) apare o nava extraterestra ma credeti?
Articolul (original) e scris ori de un tip bolnav la cap ori de un ziarist smecher. Nu are nici 1% realitate sau corectitudine istorica. E jenant!

Alexa spunea...

Posibil, oricum articolul e preluat de pe alt blog ( a se vedea sursa ), care probabil l-a preluat din alta parte. In general , articolele originale acestui blog sunt mai bine documentate. Oricum, articolul e inclus in categoria mistere, bizar si legende parca...

Georgeta spunea...

mie ii place articolu, e frumos sa visam, da? Cine vrea sa invete sa se duca la facultatea de arheologi, astai un sait si pentru visatori, nu doar pentru rigizi

HD Satelit România spunea...

Fiecare cititor sau ziarist are parerea dumnealui, cert este ca nu trebuie omis Disclaimerul utilizarii acestui site, din dreapta paginii, citez: "Disclaimer
Atentie: Toate articolele de pe acest site trebuie interpretate si privite ca simple legende, nicidecum ca surse de informare istorică. Desi o legenda poate fi punctul de plecare intr-o cercetare, pentru informatii exacte din punct de vedere istoric, va invitam sa cautati pe alte site-uri sau eventual sa studiati arhive sau lucrari ale specialistilor. "

Anonim spunea...

ramai stupefiat cand vezi asemenea oameni ,ce fel de natie sunteti fratilor,va deranjeaza faptul ca avem o istorie foarte bogata si acesti oameni incearca sa va arate si altceva decat ce au vrut comunistii sa vedem? cititi-l si voi pe Dan Romalo,Aurora Petan ,D Manolache si veti vedea ca informatiile din acest articol sunt adevarate,nu-i destul ca sunt atatea"hiene"care incearca cu disperare sa nu se afle adevaratele noastre origini,dar nu ma mai mir de nimic,tocmai din acest motiv suntem furati de sute de ani ,iar aceste furturi nu inceteaza nici azi,pentru ca sunte prea dezbinati ,frustrati,lasi,invidiosi si nu in ultimul rand foarte puturosi,cum va explicati faptul ca foarte multe comori de pe teritoriul ROMANIEI sunt expuse la Viena,Budapesta,Moscova,Roma,Londra.etc..?fara ca o personalitate din Romania sa cera restituirea lor,sa nu mai vorbesc de tezaurul Romaniei dus la Moscova in 1916 in cantitati impresionante, 93.000 de kg de aur,de ce autoritatile de la Bucuresti nu sunt preocupate de restituirea lui?,sa nu mai vorbim de cele cateva SUTE de placute DACICE din aur gasite la Sinaia in 1875 care cantareau cateva tone,de ce unele autoritati ascund adevarul?sau altele ca ar fi un fals cele din plumb,nicidecum ca ele au fost retiparite la fabrica de cuie din Sinaia,de pe cele originale din porunaca regelui Carol,o data ele dezvaluie maretia geto-dacilor si deci a originii noastre si alt aspect atat de josnic, dorinta unora de inbogatire,iata doar doua mative ca acesti oameni sa ascunda adevarul,sunt foarte multe de spus,dar cui...?

Theodosius spunea...

Frumos ai zis, asa e , adevarata problema in Romania este ca suntem dezbinati, am uitat ce inseamna bunatatea si intrajutorarea, ne inchinam doar Zeului Banului si Lacomiei, al Invidiei si al Laudei. Pana nu vom elimina aceste pacate, Romania va fi doar nimic in vant...

Anonim spunea...

Deci, după unii, când au venit romanii, dacii le-au ieşit înainte cu sipetele pline cu obiecte din aur, căci aveau acest metal, deci şi asemenea obiecte preţioase, şi le-au făcut cadou... S-au le-au ascuns în locurile cele mai tainice, poate chiar în acele tunele, iar dacă au fost omorâţi în luptă, cine era să le mai găsească? De ce să credem că dacii erau un popor de săraci? De ce să ne gândim că n-au avut ce ascunde de teama cotropitorilor? Desigur, nu vrem să ne fie luate aceste comori de către străini, dar studenţii de la arhitectură nu pot să sape 8 metri ca să vadă cu ochii lor ce se află mai jos, sub Cetatea Sarmizegetusei? Cineva scrie că 60 de ani s-au făcut cercetări, iar în acest enorm timp nu s-a încercat să se afle ce este mai jos de 8 metri?

Anonim spunea...

Din nefericire, pe multi "romani" nu ii intereseaza decat buna lor "evolutie financiara", si cum anumite interese comanda ca ceea ce este ocult sa ramana ascuns, ce ne miram! Noi suntem "mici si nestiutori", cui ar mai folosi sa aiba cunoastere mai ales de genul asta? Cu siguranta , nu persoanelor mai sus pomenite care sunt interesate sa ramanem in "bezna"! "Multi dar prosti" cum a spus un voievod roman !!! Sau poate nu-i asa ....

anca spunea...

''lasa-ti'' se scrie de fapt lasati.

interesant articol si frumos blog.

Anonim spunea...

Poate se trezeste si in noi romanii ceva mandrie nationala, ceva nobil..... dar desigur cu tradatori de tara in fruntea tarii e mai greu.

Fiecare cat poate...putina spiritualitate de la fiecare si se aduna...la fel cum culege si statul cate-o taxa, cate un banut.......poate se intoarce moneda.

Va doresc sa puteti sa fiti mandri ca sunteti ROMANI !

Sorin-Razvan Popa spunea...

Pentru cei ce au dubii cu privire la ce poate (si ce nu poate) un satelit: Mai studiati, mai intrebati un prieten, poate va lamuriti!

O singura precizare: Daca un satelit iti poate decela un bloc compact din fier in greutate de 20-30 de kilograme, aflat in mijlocul unui zacamant de minereu de fier, iar un radar trans-orizont (chiar exista si asa ceva...) iti poate vedea o minge de ping-pong aflata intr-un masiv inzapezit, nu credeti ca ar trebui sa stiti mai multe, inainte de a da verdicte de genul "Imposibil!", etc.?!

Pentru generatia Goagal, cautati dupa cuvantul Teledetectie...

Ultimus Romanorum spunea...

Buna seara, as dori sa preiau si eu articolul dvs. pentru blogul meu daca se poate (evident cu precizarea surselor)... astept raspunsul dvs. si va multumesc

HD Satelit România spunea...

Puteti sa il preluati fara nici o problema. Dati click dreapta si va apar conditiile de preluare, sunt destul de permisive.

Ultimus Romanorum spunea...

Multumesc

Anonim spunea...

Mda... Interesant subiect. Va invit sa cautati pe pagini straine asemanari in constructie si bazele ce stau la calculul si constructia unor asemenea vestigii si veti ramine surprinsi.... Apropo, nu uitati, ca daca nu era Burebista, dacii dispareau....Este singurul punct in istoria reala a romaniei de azi, in care "stramosii romanilor" au o pozitie marcanta in zona. In rest, hotii, talharii, vanzare de tara, tradarea tuturor aliatilor, indiferent la care conducator te-ai referi....Stiti zicala veche: daca 3-4 prieteni iti spun sa mergi la somn ca esti beat, ai face bine sa accepti adevarul ca esti beat! ? Cam asta e si in cazul istoriei invatate in romania, modificata si rescrisa in functie de interesele politice... Jurnalele personale si administrative scrise de cei ce traiau in zona spun multe lucruri diferite fata de ce stim noi oficial. Care este adevarul? Pai cand traiesti undeva, si faci zilnic anumite lucruri pe care le si notezi, parca sunt mai credibile decat fabulatiile unora. Aici ma refeream in special la documente vechi, care se afla in diferite muzee in afara tarii, majoritatea in cele din Viena, Budapesta si Leningrad, altele, cele Romane, in Roma si Vatican. Poate ar fi un pas inainte daca Biserica Ortodoxa ar da acces la multe documente pe care le detine in locuri bine incuiate....
Cat despre Subiectul in cauza: cu certitudinea celui ce a sapat acolo, va spun ca exista tunele, dar ele serveau la evacuarea rapida a zonei in caz de pericol si pentru a trimite iscoade in spatele inamicilor si nu sunt nici piramide, nici alte ciudatenii si comori ascunse sub Regia sau oricare din cetatile dacice din muntii Orastiei. Va invit la centrul de Info Turistic din Orastie si la Muzeu pentru informatii concrete si actualizate!
Totusi, frumos material....

Anonim spunea...

CE LI SE PARE UNORA JENANT, CA CINEVA VREA SA ARATE CULTURA SI CIVILIZATIA MARELUI REGAT DAC .CARE A AVUT O CAPITALA VESTITA ,CU CEL MAI FRUMOS NUME DIN INTREAGA ISTORIE A ANTICHITATI. CARE SI ASTAZI, CAND II ROSTESTI NUMELE TE TREC FIORI. SARMIZEGETUZA, UN NUME DAT DE ZEI .CARE AU HOTARAT SA RAMANA POSTERITATI. UN NUME CARE NU POATE FI INLOCUIT, CARE AU DAT FIORI ROMANILOR, ATUNCI CAND ERA ROSTIT, SI PENTRU CEI CARE MAI AU DUBI REFERITOR LA MARETUL REGAT DAC, TREBUIE SA LI SE SPUNA DACA NU STIU, CA ATAT DE MULT A CONTAT PENTRU ROMA CUCERIREA DACIEI ,INCAT ACEASTA VICTORIE ,A FOST SLAVITA DE ROMA ITRU-N CADRU NEMAIANTALNIT, DACI AU FOST SCLUPTATI SI SLAVITI IN TOATE MONUMENTELE LOR, INSUSI, URNA FUNERARA A CUCERITORULUI TRAIAN, CARE IN FRUNTE CU ARMATA LUI DE MERCENARI, IAU TREBUIT .6 ANI SA CUCEREASCA MARELE REGAT DAC, A FOST DEPUSA LA BAZA MONUMENTULUI, INCHINAT VICTORIEI SALE INPOTRIVA DACIEI ,NUMIT COLUMNA, ASA DE VITEJI AU FOST DACI, ASA DE MULT SI-AU IUBIT TARA SI PAMANTUL, IAR UNORA LE ESTE RUSINE CU STRAMOSI NOSTRI, PACAT EU UNUL SUNT MANDRU CA MA TRAG DIN MARELE POPOR, AL MARELUI REGE DECEBAL ,CARE A LUPTAT PANA LA SACRIFICIU SUPREM SA-SI APERE POPORUL SI REGATUL DE INVADATORUL ROMAN ,IUBESC DACIA ,SI CETATEA ETERNA ':SARMIZEGETUZA REGIA"

Anonim spunea...

"DACII", Poporul din care s-au nascut popoarele !...

Anonim spunea...

Da... cam toate popoarele din zona noastra isi construiesc o pseudoistorie. Ungurii au "descoperit" ca sunt urmasii directi ai sumerienilor, sarbii ca de fapt ei au creat prima civilizatie europeana cu piramide si tot tacamul. Nimeni nu spune ca dacii au fost sarantoci dar pana a gasi piramide sub pamant...

Aledas spunea...

Salut Domnule ,,Zoltes'' in primul rand nimeni nu a sapat acolo timp de 60 ani ( poate in visele tale de iarna ) in al 2 lea rand eu cunosc situatia din teren mai bine decat tine .... si te asigur de asta , acolo au fost si sunt sapatauri efectuate in proportie de 5% ( asta recunoscut in mod oficial de arheologii Dumitale din Cluj si Bucuresti , si app stii cine sapa chiar in clipa asta acolo la Sarmisegetuza Regia ? iti spun eu domnule stie tot , acolo actualmente pana pe 15 septembrie sapa o ,,gasca '' de studenti la arheologie , iar multi dintre ei nu au habar ce fac acolo , fiind si pentru prima ora in sit , stiu forte bine ce vorbesc , iar treaba cu satelitii ... :) ma faci sa rad , cred ca traiesti in padure , omule actualmente din satelit iti vad la propriu ce ai in farfurie cand mananci :)) iar pamantul mai atotstiutorule poate fi scanat foarte usor , cum crezi ca au gasit canadienii filonul de aur la noi ? facand gropi la intamplare ? :)) daca te`ai uita pe internet ai vedea la vanzare aparate care seamana ca structura cu masinile de tuns iarba costa 17.000 euro si iti scaneaza pamantul pana la 500 m adancime , dar ce iti spun eu tie tu esti ,,destept '' iar noi suntem fantezisti . vad ca nu ai mai comentat de atunci , cred ca esti unul din baietii cu ochii albastrii pusi pe dezinformare , numa ca numai suntem incuiatii de altadata ... fugi la ,,taticul '' si spune`i ca nu mai tine placa

Anonim spunea...

Brava dacule Aledas...

Anonim spunea...

Necazul si marea pierdere a Romanilor este ca au uitat sa mai viseze cu ochii deschisi, Au uitat sa-si mai imagineze lucruri frumoase si placute in viata.Au uitat sa mai iubeasca tot ce-i inconjoara.Au uitat sa mai fie buni si visatori.Au ajuns niste roboti care lucreaza si isi irosesc viata pentru BAIETII DESTEPTI ai acestei lumi, au ajuns sclavii lui Faraon.

Anonim spunea...

Adevarat este ca daca nu ar fi existat acei oameni visatori care au pornit spre necunoscut pentru un vis al lor la care au tinut pana acolo incat au descoperit America,au gasit mormintele faraonilor,au inventat becul si avionul,au gasit comorile pierdute de pe fundul oceanelor. Si toate au plecat de la un vis:oare exista?oare se poate?Astazi nu mai avem visatori,avem doar supravituitori.Hai sa invatam din nou sa visam.Iar voi care nu reusiti macar lasa-tii pe alti sa viseze.

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.