marți, 7 septembrie 2010

Sarmizegetusa, cetatea nimanui

Din ce in ce mai multe exemple par a spulbera orice dubiu referitor la faptul ca romanilor nu le pasa cine sunt si de unde vin si ca istoria nu are greutate pentru ei decat atunci cand ea se poate cantari, la propriu, in aur. Urmariti un film documentar de Alex Dima ( ProTv ):



Cei care se incapataneaza sa ajunga pana la Sarmizegetusa, in Muntii Orastiei, pe un drum care, desi a costat fabuloasa suma de 78 de miliarde de lei vechi, a fost rupt imediat de ape, constata ca locul zace in paragina. Indicatoarele pana la cetate, pliantele informative, ghizii sau orice alt detaliu ce tine de prezentarea civilizata a unui astfel de loc, de o inestimabila valoare istorica, lipsesc cu desavarsire.

Statul si-a luat mana de pe leaganul civilizatiei dacice si nici o autoritate a acestuia nu are grija ca acest loc sa fie amenajat, reconstruit si valorificat. Asa cum numai pe aceste meleaguri se intampla, responsabilitatea este pasata de la un om la altul, pana la cel mai inalt nivel cu putinta.

Pana la urma insa, legislatia proasta, stufoasa si incompleta, la care s-au adaugat autoritatiele nepasatoare si incompetente au facut ca acest loc sa fie al nimanui. Dar, cum se intampla mai de fiecare data, nu lipsesc cei care au de castigat de pe urma faptului ca acest loc este neadministrat si nepazit: cautatorii de aur, care misuna nestingheriti prin zona.
In ultimii ani, Muntii Orastiei au fost scormoniti cu simt de raspundere si sute de kilograme de aur, cosoni si podoabe au fost vandute peste granita. Sursa:http://stirileprotv.ro/stiri/romania-te-iubesc/cetatea-sarmisegetusa-regat-devastat-de-nepasare-si-cautatori-de-aur.html

2 comentarii despre subiectul „Sarmizegetusa, cetatea nimanui”:
Anonim spunea...

Bravo, Alex Dima! Felicitari, Pro Tv ! Un material impresionant, chiar daca din 2009 ! Si multumesc si blogului Harta Comorii pentru ca ne-a atras atentia asupra acestui documentar emotionant de-a dreptul !

Anonim spunea...

Neam de asa zisi smecheri dar in realitate atat de nepasatori si incompetenti.
Cata nesimtire si egoism la acest popor.

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.