joi, 23 decembrie 2010

Topul celor mai mari descoperiri arheologice din 2010

In anii ce vor urma oamenii isi vor aminti probabil despre anul 2010 ca un an de criza, ca anul in care au avut loc deversari de petrol care au poluat marile sau poate ca de anul lansarii iPad-ului. Dar pentru altii, este un an in care au fost entuziasmati de cele mai remarcabile descoperiri arheologice, pe care le vom prezenta pe scurt in acest articol si pe care le vom explora in detaliu in 2011, pe site-ul http://www.hartacomorii.blogspot.com/.

Acesta a fost un an in care cautatorii anonimi de comori au gasit vestigii spectaculoase: morminte regale, atât în Turcia şi Guatemala. O descoperire neasteptata ne-a dus mai aproape de Pocahontas, şi un studiu arheologic subacvatic în marea artica a dus la rezultate surprinzatoare. Dar nu toate descoperirile s-au facut pe teren. O parte din descoperiri s-au produs în laborator. O noua tehnica de datare cu radiocarbon a fost perfecţionata in acest an, care va permite oamenilor de ştiinţă să dateze perioada crearii artefactelor fara sa le afecteze in nici un fel.

Analizele de laborator ale oaselor unei rude apropiate de Lucy a dezvăluit modul în care hominizii mergeau odinioara. Şi antropologii în Germania au anunţat stiri uimitoare despre genomul Neanderthalienilor, care ar putea să ajute enorm la decodarea secventiala a propriului nostru ADN din prezent.

Iata ca descoperirile arheologice vor contribui nu doar la cunoasterea istoriei, ci si la evolutia stiintei si medicinei. Dar sa vedem care sunt cele 10 descoperiri arheologice din acel an, anul Domnului 2010.

1.Mormantul lui Hecatomnus - Milas, Turcia


2.Unelte din Palelitic - Plakias, Creta



3.Mormantul Regal - El Zotz, Guatemala


4.Piramidele antice de la Jaen - Peru


5.Nava Investigator - Banks Island, Canada



6.Decodarea genomului omului de Neanderthal - Leipzig, Germany


7.Mormintele copiilor dinaintea Erei Noastre - Carthage, Tunisia


8. Scheletul uman vechi de 3,6 milioane de ani - "Kadanuumuu" Woranso-Mille, Ethiopia


9. Biserica din 1608 - Jamestown, Virginia




10.Datarea cu carbon a artefactelor, nedistructiva - College Station, Texas

Un obiect arheologic inainte de datare cu vechea metoda

Acelasi obiect arheologic dupa datarea cu vechea metoda



NR: Articol in premiera in Romania, oferit de www.hartacomorii.blogspot.com .

Niciun comentariu despre subiectul „Topul celor mai mari descoperiri arheologice din 2010”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.