Acum aproape 10 ani, prin anul 2002, un cautator scana cu detectorul sau. La un moment dat a primit un bip scurt, care apoi s-a pierdut. Totusi s-a hotarat sa sape. La un moment dat sapatoarea s-a lovit de ceva tare. A indepartat usor pamantul si deodata a iesit la iveala o figurina ce reprezinta o zeita necunoscuta. Cautatorul a continuat sa sape si, imediat sub figurina, a gasit o adevarata comoara.
Detectoristul de metale Alan Meek a gasit acest tezaur într-un teren din North Hertfordshire, in Anglia, primul obiect gasit fiind o figurină de argint de 15 cm reprezentand o zeita necunoscuta sau o femeie (artefactul era foarte corodat). Apoi mare i-a fost mirarea cand a mai gasit două braţe feminine de argint rupte dintr-o statuie sau figurina şi o colecţie de bijuterii de aur (o pereche de broşe disc, o pereche de discuri legate printr-un lanţ si o bijuterie decorata cu o piatră preţioasă, gravata cu imaginea unui leu odihnindu-si ghearele pe un craniu de taur sau de bou); şapte plăcuţe votive din aur şi 12 placi din aliaj de argint, care erau foarte fragile şi fragmentate.
Asadar, mai multe obiecte de valoare fusesera ingropate in acelasi loc. Se stie ca unele tezaure includ o varietate de obiecte pretioase aranjate într-un mod deliberat, formand un "depozit structurat". Dar cine a ingropat aceasta comoara a ramas un mister pana de curand, cand cercetatorii au emis mai multe ipoteze.
În timpul săpăturilor de mai târziu, o statuie de argint fara maini a fost găsita în apropiere. Aproape sigur că era statuia din care se rupsesera bratele de argint. Aceasta noua statuie gasita avea scris pe ea "SENUA".
Era numele unei zeite celtice uitate, necunoscuta anterior? Numele apare nu numai pe statuia de bază, dar, de asemenea, pe cinci dintre plăcile votive. Doisprezece din placi se pare ca au avut, de asemenea, imagini în relief cu zeiţa, iar una dintre placi pare a indica sau descrie ca fiind zeiţa romana Minerva. Dar oricum toate placutele au pe ele un text: toate se referă la Senua.
Astfel, unii cercetatori au concluzionat ca zeita Senua a fost preluata de romani de la popoarele celtice, ca zeita cu numele de Minerva, dar a primit o adaptare, ca infatisare, la standardele de moda romane. Insa pentru credincioşi, ea isi păstrase identitatea ei celtica. Minerva a fost o zeita puternica a înţelepciunii, meşteşugurilor, a vindecarii şi ocazional zeita a războiului. Poate si Senua împărtăşea unele dintre aceste calităţi.
O religie practică?
Se pare ca religia antică era mai preocupata de problemele de zi cu zi decât de viaţa de apoi. Probabil ca cei care au ingropat comoara, undeva intre anii 200 - 399 (?), au adresat prin acest gest o rugagiune ( prin aceasta ofranda de bijuterii si bogatie intoarsa in pamant), iar în cazul în care zeitatea ar fi auzit rugăciunea lor probabil exista credinta ca ar fi facut o vindecare miraculoasa pentru o boala sau ar fi protejat drumetii intr-o călătorie lunga, ori ar fi asigurat poate o recolta bogata. Aceste bijuterii ingropate erau de fapt multumiri, exact cum erau acelea care se mai efectuau si prin înfiinţarea unui altar sau sacrificarea un porc.
Oricum, aceste rituri pot insemna un mare punct de interes nu doar pentru arheologi si istorie, ci si pentru cautatorii de comori. Aceste ofrande in bijuterii si alte obiecte pretioase, care erau ingropate ca multumire pentru implinirea trecuta sau viitoare a unei rugaciuni, reprezinta tot atatea sanse de a gasi comori nebanuite, in locuri in care nimeni nu s-ar astepta.
Articol in premiera oferit de catre site-ul nostru Harta Comorii.
Foarte intersant, sper ca au ingropat mai multe multumiri de acestea ! :)
Trimiteți un comentariu
☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.