duminică, 20 februarie 2011

Explozibilii si cautatorii de comori

Cum incepem sa cautam comori pe un camp oarecare? Plini de speranta si de pasiune. Dar sa nu uitam de pericolele care ne pandesc la tot pasul. Unul dintre aceste pericole este reprezentat de materialele explozive ramase din razboaiele mondiale: grenade, obuze, gloante inca active.


Detectorul bipaie ca un nebun! Am gasit o comoara ?! E mare! Dar daca e un obuz sau o bomba ramasa neexplodata? Nu putini au fost cei care au gasit materiale explozive ingropate in pamant, in loc de binevenita comoara! O explozie poate fi chiar fatala! Chiar mult mai periculoasa si surprinzatoare decat o comoara otravita sau blestemata ! Si ca sa vedeti ca nu glumesc, o sa va prezint in cele ce urmeaza un caz concret, care din fericire s-a terminat cu happy-end.


Un cautator de comori amator a dezvaluit la inceputul acestei luni cum a ajuns la cateva secunde distanta de clipa mortii. Cautatorul, in varsta de 26 de ani, a gasit munitie neexplodata, inca activa, din timpul celui de Al Doilea Război Mondial II, in timp ce sapa in locul unde detectorul sau arata ca ar exista ingropate posibile artefacte. Manager de firma de pariuri sportive, cautatorul si-a dat seama in ultima clipa ca daca lovea cu cazmaua grenada, ar fi explodat pe loc si el ar fi pierdut pariul cu viata.

Acest pericol s-a confirmat atunci când o echipă Royal Navy a verificat bombă explozivă de 70 de ani şi a constatat că era încă amorsata, gata să explodeze.

Poliţiştii au imprejmuit imediat zona pe o distanta de 100 de metri, în timp ce experţii care dezamorsează bombe efectuat o explozie controlata.

Cautatorul de comori a recunoscut că a fost socat cand a aflat ca fusese la un pas de moarte.

"As fi fost o victima intarziata a istoriei si a razboiului, dacă as fi lovit mai tare pamantul cu sapa", a declarat cautatorul din Linwood.

"Mi s-a spus ca era prea periculos chiar si sa ating grenada amorsata. Norocul meu a fost coroziunea, care a impiedicat-o sa explodeze usor."

"Sansa a fost ca gasisem inainte o foarfeca pe care o foloseau in razboi soldatii si m-am gandit ca aici a fost poate o zona de conflict armat si am fost mai atent, am sapat incet . Este înfricoşător. "

Darren a descoperit grenada in timp ce umbla pe malurile unui rau din zona, cautand relicve cu detectorul sau de metale, pe care il cumparare cu 1000 de euro. O mie de euro care l-ar fi putut costat viata, daca nu ar fi avut oarecare intuitie.

Darren a fost indepartat de catre genisti la o distanţă sigură, în timp ce grenadă a fost detonata controlat, dar cautatorul a declarat ca forta exploziei ar fi fost evident mortala.

El a spus: "Poliţia m-a dus la distanţă sigura, în timp ce echipa a detonat grenada.

"Dar, chiar si de acolo am putut simţi puterea suflului exploziei lovindu-ma in piept. S-a auzit si o bubuitură mare, de asemenea. Am ştiut atunci ca am fost chiar norocos ca nu a explodat."

Asadar, dragi cautatori, sfatul pe care vi-l dau astazi este sa fiti atenti atunci cand sapati dupa comori, nu se stie niciodata cand puteti sa loviti cu sapatoarea vreo grenada sau vreun alt material exploziv ramas nedetonat, de exemplu poate din Al Doilea Razboi Mondial. Dar sa speram ca nu vor exista astfel evenimente sau descoperiri nefericite si nici ca din pamant nu va iesi cand sapati capul unui opuz sau detonatorul altui material explozibil. Totusi, netrecand granita paranoiei, masurile necesare de precautie se impun atunci cand sapati. Una dintre ele ar fi cu siguranta saparea intr-un ritm lent, cu mare atentie si delicatete.

Articol in premiera prezentat de catre site-ul nostru, Harta Comorii.

12 comentarii despre subiectul „Explozibilii si cautatorii de comori”:
Alexandru P. spunea...

Foarte bun articolul, felicitari. Sunt convins ca multi nu se gandesc la acest pericol si ati facut un lucru bun ca ati atras atentia asupra acestui pericol al explozibililor vechi, multumiri si din partea unui coleg ca ii sustineti anonim munca de pregatire a populatiei in vederea protectie impotriva unor astfel de pericole.

Anonim spunea...

Pai si ce trebe facut daca gasesc la cautari un astfel de obuz?

Elena spunea...

Pai e logic, daca ai scapat :) , anunti autoritatile !

Elena spunea...

In orice caz nu faci petarde de Craciun din el! :)

Anonim spunea...

daca......bine spus....

Anonim spunea...

Legea specifica clar ca MUNITIA ACTIVA, MUNITIA NEEXPLODARA nu trebuie miscata din loc.
Se suna la 112 si se cheama o echipa de genisti care se vor ocupa de scoaterea grenadei sau obuzului din groapa.
Detectoristul trebuie sa comunice locul unde a gasit munitia si sa astepte pana la venirea echipei.
De asemenea la cartusele netrase si cu capsa nepercutata este considerata tot MUNITIE ACTIVA si se anunta la 112.
Tuburile care au capsa percutata si nu mai prezinta un pericol pot fi luate acasa si stranse pentru colectie, dar atentie sa fie percutate (trase) pentru ca altfel poate cineva sa va faca probleme si nu merita.
Tuburile trase se pot aduna si pastra pentru ca legea nu interzice detinerea de munitie trasa ci doar de MUNITIE ACTIVA.
Si aceasta este normal pentru ca munitia trasa nu mai reprezinta nici un pericol fiind un banal obiect metalic.

Anonim spunea...

O POVESTE CU OBIECTE PIROTEHNICE 1.
Buna ziua !
Doresc sa va spun si eu o intamplare cu munitia neexplodata intamplare petrecuta pe meleagurile noastre.
Cu ceva timp in urma, cam doi ani, un detectorist din Sacele a descoperit un pistol mitraliera cu munitia aferenta, atat pistolul cat si cartusele erau mancate de rugina si pline de oxizi adica nu mai puteau fi folosite ori cat de bun vanator ai fi fost. A procedat conform legi adica a sunat la 112 si a chemat reprezentantii ISU pentru a ridica gramada de fier vechi. Totul a decurs normal si cu o strangere de mana la despartire. In zilele urmatoare a fost chemat la politie sa dea declaratie in ce imprejurari a descoperit arma si daca a descoperit-o sau a ascuns-o chear el in anii 1943. Normal ca detectoristul a aratat buletinul cum ca este nascut dupa ani 60 asa ca nu putea fi el persoana care a lasat arma in pamant sa rugineasca, asa s-au lamurit treburile dar totusi a fost instintat ca i se face dosar de urmarire ca asa este legea, ei trebuie sa urmareasca a cui a fost arma si cine a gasit-o ca asa zice legea. Dosar care urma sa fie solutionat pe parcursul unui an. Detectoristul nostru a plecat uimit sau mai degraba naucit cum el care a facut o fapta buna s-a ales cu dosar penal de urmarire. Normal ca inainte de a trece anul dosarul a fost clasat iar detectoristul nostru a putut rasufla usurat ca nu intra la parnaie, Dar problema este alta, pe numele lui exista un dosar penal pentru arma de foc, de fapt exista doua dosare pentru ca ulterior a mai gasit in alt loc o mana de cartuse netrase din WW2 si la predare i s-a facut inca un dosar bla bla bla pentru un an. Acum eu va intreb daca este normal ca un cetatean de buna credinta sa se trezeasca cu dosare penale pentru ruginaturi de arme gasite si predate. Si ma intreb daca ofiterii genisti care descopera arme si munitie netrasa se trezesc si ei cu dosare penale pe numele lor ? Normal ca ei nu vor avea dosare penale dar atunci de ce cetateanul constincios se trezeste cu ele. Pentru ca avem o lege proasta in care se specifica ca: o persoana care preda o arma de foc trebuie cercetata de unde o are si cum a gasit-o. Da dar legea ar trebui sa face diferenta intre o arma moderna, functionala si o arma care nu mai e arma ci este un morman de fiare vechi. Dar cine sa corecteze la noi o lege prost gandita cand avem EN legi prost gandite si toti stiu dar dau din umeri.

Anonim spunea...

O POVESTE CU OBIECTE PIROTEHNICE 2 (care ar fi rezolvarea)

Am scris aceasta mica povestioara pentru ca zilele acestea pe un forum de detectie un detectorist a scris: daca gasesti munitie activa ai sapat degeaba fiind o pierdere de timp si mai trebuie sa o ingropi mult mai adanc pentru a nu fi un pericol pentru altii sau o poti preda la 112 dar te alegi cu dosar penal. La care unul dintre Bosi scrie: te rog sa nu dezinformezi colegii si sa aplici legea de a preda munitia neexplodata la 112. Acum eu stau si va intreb cum este mai bine, sa predai cu dosar penal de urmarire sau sa ingropi mai adanc munitia cu riscul de a exploda si sa mori fara dosar penal ?
EU GANDESC DUPA UMILA MEA GANDIRE: SCHIMBATI NAIBI ODATA LEGEA TAMPITA CAND UN DETECTORIST GASESTE MUNITIE DIN WW2 SI O PREDA, sau faceti naibi dosare penale si la ofiterii genisi ca poate doar atunci va interveni cineva sa schimbe o lege tampita.
Oare nu ar trebui ca cineva sa asculte si problemele celor care au acest hobby detectia ? Oare nu ar trebui ca acest hobby sa fie unul de placere si nu unul de stres total ? Cred ca ar fi vremea ca si la noi problemele celor mici sa fie luate in seama si rezolvate.
Daca un detectorist sapa si gaseste munitie neexplodata sau arme din razboaie cred ca la venirea echipajului ISU ar trebui facuta o constatare de ofiterul genist care sa scrie un proces verbal pentru neurmarire penala pentru ca acele obiecte dovedesc ca erau acolo de zeci de ani si nu puse recent de cineva, iar pentru armanentul fabricat recent da acolo sa fie facut dosar pentru a se cerceta cine si cand l-a abandonat.
Ei, dar cred ca eu vorbesc degeaba ca oricum nu rezolva nimeni nimic pentru ca traim in romania unde nimeni nu face ce trebuie ci face ce il intereseaza.
Dar cel putin am sesizat o situatie absurda care ar trebui indreptata pentru ca omul sa predea linistit munitia si sa nu fuga mancand pamantul de frica unui dosar penal. Speram.

ANGHEL spunea...

Nu neaparat de vina e legea, ci modul excesiv si in general negativist si nu educativ, in care aplicata. Mai degraba poporul roman e de vina, din cauza că a decazut foarte mult, principii ca omenie, logica, recompensa, respect sau normalitate fiind in tara noastra in cel mai fericit caz demodate, daca nu in general inexistente. Si asta din cauza lipsei unui culturi solide. Indiferent ce legi s-ar emite, se aplica in general masuri rigide sau dictate de interese de serviciu sau de alta natura, iar legea e doar asa, sa existe acolo pe o hartie igienică sau daca e posibil, ca instrument de opresiune sau mijloc pentru atingerea unor interese meschine.

Anonim spunea...

Atunci cine si mai ales cum poate schimba societatea noastra in bine.
Dupa 25 de ani noi nu avem aceea societate la care am visat in 89, din contra este un haos total la toate institutile si in toate domenile. Oameni care dau ordine dar cand ordinul se dovedeste ca a dus la o paguba cel care l-a dat nu raspunde pentru paguba realizata din prostia lui. Uitativa la francezi, oameni uniti care au luat pozitie cand doi dementi au omorat oameni nevinovati, popor care a cerut securitate sporita si au primit securitate ultra sporita prin numarul mare de politisti si tehnica militara. iar la noi s-a prabusit un elicopter in lac si cine avea barca a zis ca nu are voie conform legi sa o porneasca, o alta lege tampita ca multe altele. Cand se va trezi acest popor sa ceara dreptul la o viata mai buna schimband legile proaste si mai apoi respectanduse legile. Oamenii poti sa ii modelezi in bine daca le dai dreptul la o viata mai buna si poti sa ii modelezi in rau daca iti bati joc de ei si de viata lor.

ANGHEL spunea...

Nu va exista nicio speranță în România, până când nivelul de cultură ( si implicit, ca rezultat al culturii, nivelul de educatie si bun-simt) nu va reveni la linia de plutire. Sincer, nu văd nicio alta solutie in afară educatiei, din care vor rezulta bunătate, corectitudine, respect si bunăstare... Sunt rare cazurile când un incult fără frică ( cum sunt trei sferturi dintre români ) este bun, respectuos, muncitor si corect.

Anonim spunea...

Sapati in zone care nu au cost conflicte asa Sansele sunt mai Mari de a nu da peste materiale explozive

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.