Un vânator de comori a deschis saptamâna trecuta o adevarata "pestera a lui Aladdin" in varianta moderna, de fapt un magazin situat in Eastbourne, Anglia, in care se vand artefacte arheologice. Simon Wicks este un cautator de comori care a cercetat in ultimii 40 de ani, in mod legal, diverse zone istorice si unde a descoperit diverse comori, de la monede victoriene pana la o cruce de aur apartinând Annei Boleyn.
Magazinul britanicului ofera relicve istorice cu preturi incepand cu 5 lire sterline o catarama medievala si pana la 15.000 de lire sterline o tabachera de aur. De asemenea are si artefacte rare, la preturi neprecizate, dar probabil destul de mari. Proprietarul magazinului a spus ca acesta este realizarea unui vis pe care il are de peste 30 de ani.
Simon Wicks , de fapt de meserie bucatar, acum in varsta de 48 de ani, a spus, "Cand mergi intr-un muzeu, admiri o multime de lucruri minunate, dar ramai doar cu privitul. Eu ofer un concept cu totul nou, diferit fata de un muzeu, adica sansa de a adauga artefactul istoric la colectia ta de acasa, fiindca este acum de vanzare."
Colectia imensa expusa in magazin contine obiecte pe care le-a gasit cu detectorul sau de metale, achizitii pe care proprietarul le-a facut in diverse licitatii, precum si replici si copii ale unor artefacte de mare valoare isorica.
Alaturi de comori, in magazin se gaseste si un raion dedicat comercializarii detectoarelor de metale. "Vreau ca si altii sa imbratiseze aceasta pasiune a detectiei de metale, pe care eu am inceput-o cu inflacarare inca din copilarie, pe cand aveam varsta de doar 8 ani !"
Pasiunea a mostenit-o de la tatal sau, un pasionat cautator de antichitati , impreuna cu care cutreiera paduri si campuri ore intregi zilnic, alaturi de verisorii sai, in cautare de comori.
Intr-o zi, in anul 1986, a gasit lânga Groombridge o bijuterie apartinând Annei Boleyn, pe care a vândut-o mai târziu cu suma de 15.000 de lire sterline. Fostul bucatar Wicks a mai gasit, de asemenea, 30000 de monede romane într-un câmp din Cambridge, in urma unor cautari care s-au intins pe o perioada de 10 ani.
Dar el a insistat ca aceste descoperiri nu au fost doar din interes financiar: "E cu adevarat senzational cand gasesti ceva si ai acel obiect in mainile tale.Este incredibil, oamenii nu înteleg. Nu este vorba doar de banii pe care ii poti castiga, ci este vorba de istorie, ca o calatorie in timp. Multi oameni cred ca este o prostie, iar cand ma vedeau cu detectorul pe camp, ziceau probabil ca a mai aparut un pierde-vara prin zona. De abia cand gaseam cate ceva, imi dadeau dreptate, iar unii chiar regretau ca nu si-au cumparat un detector de metale si sa caute ei inainte mea in acel loc. Totusi, ei nu inteleg ca nu e vorba doar despre bani, este vorba despre bucuria de a gasi ceva "
De ce la ei se poate si la noi nu? Poate e de vina diferenta de civilizatie? Sunt convins ca in tara noastra exista comori cel putin la fel de mari si spectaculoase ca cele din Anglia, doar ca la noi, cei ce le descopera sunt transformati de catre stat in "BRACONIERI". Cum? Pai 30% din ce estimeaza statul poate sa transforme pe oricine in braconier.
Statul Roman nu face nimic. Tu detectorist muncesti si gasesti ceva. Apoi vine statul român si iti stabileste valoarea a ceea ce ai gasit, nu dupa o cotatie internationala, ci dupa cum considera, dupa care iti da 30%. Tradus asta inseamna ca pe munca ta, pe bafta ta, gasesti ceva ce poate face un milion de euro la o licitatie internationala. Dar statul ii da el o valoare a obiectului, una care sa-i convina lui. Dupa ce stabileste cat valoreaza, iti da 30%. Statul sa zica "merci" ca nu am posibilitati sa ma fac detectorist.
Trimiteți un comentariu
☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.